Læsetid: 2 min.

Plan for vandmiljø kan få kort levetid

S og R vil lave om på vandmiljøplanen, hvis de kommer i regering efter næste valg. Landmænd har dermed ikke noget at rette sig efter, klager landbrugets formand. Regering og opposition giver hinanden skylden for, at der ikke blev noget bredt forlig
3. april 2004

Miljøforlig
Den vandmiljøplan, som miljøminister Hans Christian Schmidt (V) og Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) i går præsenterede efter forlig mellem VK-regeringen og DF og KD, risikerer at få en kort levetid i den form, den har nu.
I hvert fald har de øvrige partier, som alle forlod forhandlingerne i onsdags, bebudet, at de vil lave om på planen, hvis der efter næste valg skulle komme en ny regering, f.eks. en SR-regering. Et scenarie, som i gårsdagens Information fik præsidenten for Landbrugsrådet, Peter Gæmelke, til at reagere. Han klagede over, at der ikke blev et bredt forlig hen over midten, fordi landbruget ikke ved, hvad det skal rette sig efter over en lang årrække. Han beskyldte samtidig såvel regering som opposition for manglende forhandlingsvilje og for at have startet en tidlig valgkamp.
Men den udlægning er hverken regering eller oppostion enige i. De beskylder i stedet hinanden for at være skyld i et manglende bredt forlig.
»De ville ikke give sig, og så må vi konstatere, at vi ikke kan lave en vandmiljøplan sammen,« lød det allerede i onsdags fra miljøminister Hans Christian Schmidt om de partier, som havde forladt forhandlingerne: S, R, SF og Enhedslisten.

’ansvarlige’
Socialdemokraternes miljøordfører, Torben Hansen, afviser, efter at regeringen har fremlagt sin plan, at S skulle have valgt en konfrontationsstrategi og startet valgkampen i utide.
»Som politikere er vi ansvarlige, og vi vil altid lave et forlig, uanset hvor kort tid der er til et valg, hvis der er noget at lave forlig om. Sådan var det jo så sent som i sidste uge, hvor der blev indgået et bredt forlig om vindenergien,« siger Torben Hansen.
»Det viser, at hvis aftalen er rigtig, så kan et forlig også indgås.«
Han kan godt forstå, at landbruget godt kunne tænke sig et bredt forlig, som ville holde over en længere årrække.
»Men så burde Venstre have haft mere spillerum i forhandlingerne,« siger Torben Hansen.
Gæmelke sagde fredag til Information, at landbruget ville have været parate til at betale prisen for et bredt forlig i form af større krav til landbruget om at reducere kvælstofudledningen.
»Som erhverv har vi jo brug for at kende vores ramme-betingelser,« sagde han.
De Radikales miljørordfører Elsebeth Gerner Nielsen forstår Gæmelkes udtalelser og ser dem som et udtryk for, »hvor dårligt et politisk håndværk, der er tale om med vandmiljøplanen.«
Hun afviser, at R skulle have startet valgkampen ved at gå fra forliget.
»Hvis vi ville have haft valgkamp, så havde vi ikke siddet i flere måneder ved forhandlingsbordet,« siger Elsebeth Gerne Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her