Læsetid: 2 min.

Rosévin

Det lugter da lidt af sommer
24. april 2004

Vin
Rosé, rosado eller rosato – kært barn har mange navne, og det må ikke være for dyrt! Mange vinelskere rynker lidt på næsen, når man taler om rosévin. Det er simpelthen ikke så ’fint’ at holde af den lyserøde rosévin. Det er ærgerligt, for der produceres mange fine og dejlige rosévine både rundt omkring i vinverdenen.
Rosévinen kan laves som hvidvin med druer, som presses lige efter høsten. Men den kan også laves som rødvin, hvor skallerne blot udblødes meget kort, så de kun afgiver en smule af den røde farve. Det er som oftest kun mellem tre og 13 timer, at skallerne får lov til at lagre med, når det drejer sig om rosévin.
Den dyreste rosévin i denne uge er en rosado fra Aragonien i Nordspanien tæt på den franske grænse. Den kommer fra en kun 13 år gammel bodega – Enate – som ligger netop der hvor det romerske imperium brød sammen i det femte århundrede. Der er en meget gammel tradition for at producere gode dagligdagsvine i området. I de seneste 30 år har vinbønderne i området arbejdet meget med kvaliteten for at få området klassificeret som Denominacion de Origen. Rosadoen fra Enate er et godt eksempel på, at der er lagt stor vægt på kvaliteten. Vinen er lavet 100 procent på cabernet sauvignon. Den har dejlig frisk duft af sommer, grøn peber og masser af frugt. Lad være med at drikke den koldere end otte grader.
I Italien bliver rosé til rosato, og noget af det bedste rosato kommer efter min mening fra Valpolicella-området tæt på Verona. Vinen er en Bardolino Classico, som er en dejlig og let drikkelig rosato, som vil passe fint til kold italiensk antipasti på terrassen eller altanen. Den har en meget liflig duft med en anelse hyldeblomst.
Der bliver selvfølgelig også produceret masser af rosévin i Frankrig. Det er som oftest vin, der smager bedst, når den drikkes på ferieturen i Frankrig. Men den nye Daniel Letz shop på Østerbro har importeret en frisk og meget tør rosévin fra den franske del af Pyrenæerne. Den er lavet 100 procent på syrahdruen, og det er ugens billigste vin. Den er fin til prisen, men må heller ikke koste mere end 45 kr.
Den sidste vin er en spansk rosado fra Rioja. Martinez Bujanda er et kun 16 år gammelt spansk vinhus, som har stor succes med deres Valdemar vinserie. Her er en let jordbær- og kirsebærduft fra vinen, som alene er lavet på Garnachadruen.
Vinene må ikke drikkes for kolde. De skal ud af køleskabet et stykke tid før de drikkes, så man kan få duften frem og smage de ædle druer.

HHHHII Enate Rosado, Cabernet Sauvignon, Somontano, Aragonien, 2003, 13,5 procent, 84,75 kr. pr. flaske
HHHHII Valdemar, Vino Rosado, Garnacha, Rioja, 2003, 13 procent, 54,75 kr. pr. flaske
Begge fra H.J. Hansens vinhandel. Nærmeste forhandler 63 12 82 60. www. hjhansen-vin.dk
HHHHII Chiaretto, Bardolino Classico, 2002, 12 procent. 69 kr. pr. flaske
Kjær&Sommerfeldt. Nærmeste forhandler 70 15 65 00. www.kogs.dk
HHHHIIDomaine de Pézilla, Côtes Catalan, Syrah, 2003, 13 procent, 45 kr. pr. flaske
Daniel Letz shop, Sankt Jacobsgade 4, 2100 Kbh. Ø. www.danielletz.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her