Læsetid: 2 min.

Ikke-sagen, der blev en sag

Rejsebureau tilbyder at hjælpe PEN, der har fået frataget sit tilskud
3. april 2004

Ytringsfrihed
Danske skribenter var spændt på, om kulturminister Brian Mikkelsen ville fratage PEN-foreningen sit tilskud på 50.000 kr., fordi der var tvivl om, hvor vidt den
islamkritiske forfatter Lars Hedegaard kunne optages som medlem.
Det gjorde han. Samtidig oprettes en ny pulje på 100.000 kr. , som foreninger, der arbejder for ytringsfrihed, skal kunne søge.
»En løjerlig beslutning,« siger PEN Danmarks nyvalgte formand, Anders Jerichow. »For ministeren medgiver, at han ikke kan og må blande sig i foreningers optagelse af nye medlemmer. Jeg synes, han kaster en forening for
ytringsfrihed ind i en politisk manege. Vi har ingen interesse i at være kastebolden i et cirkus mellem partier.«
– Mener du ikke, at her var en sag om ytringsfrihed?
»Egentlig ikke. Og det er da betænkeligt, hvis skiftende ministre skal gå ind og vurdere medlemskredsen hos de foreninger, de støtter.«
– Hvad var det mere præcist, Lars Hedegaard skrev? Er der nogen, der har slået efter?
»Det tror jeg ikke, mange har gjort, for han trak sig. Jeg overvejede, om det kunne være en aprilsnar, da det var 1. april, ministeren traf sin beslutning, men jeg tror, der er alvorligt nok. Det, der optog os, var, om en forening der er imod, at man lægger religiøse, etniske eller andre mindretal for had, kan optage en forfatter, som generaliserer over for muslimer i Europa, gør dem til fortrop for en invasion og mistænkeliggør deres blotte formering – hans ord, ikke mit – altså deres stiftelse af familie valg af at få børn, idet han ’gør dem farlige’ for vores samfunds udvikling... vi langt inde i hatespeech. Nu trak han sig, hvorfor det aldrig blev til en sag i PEN.«
– Ville du være gået ind for hans medlemskab?
»Jeg var ikke med til mødet, men jeg ville være gået imod.«
– PEN har haft menge venstreorienterede som medlemmer, formentlig også DKP’ere. Har de ikke også ført hadtale?
»Jeg kender ikke den tidligere medlemskreds, men det, der er vigtigt, også i fremtiden, er, at PEN har ren sti for egen dør, når vi forsøger at gå imod hatespeech. Ellers kan vi ikke forvente, at vi bliver taget alvorligt. For mig er det en kernesag.
– 50.000 kr. er vel et relativt lille beløb, når I er ca. 350 medlemmer.
»Vi har fået 20 nye på sagen, men det, der bekymrer mig er, om at vi kan give vores bidrag til arbejdet for fængslede skribenter i udlandet uden det beløb, som kan være svært nok at skaffe. Mille Rode, som passer vores kontor, har fået en opringning fra et rejsebureau, Flyingoffice, hvis chef tilbyder at gå ind og betale en del af det her, fordi han finder det pinligt, at regeringen blander sig i foreningsfriheden. Vores håb er at flere gør det samme.«
Dansk Forfatterforenings formand, Knud Vilby, kritiserede i går skarpt kulturministerens beslutning. Brian Mikkelser udtaler til Ritzau: »Foreninger har ikke ret til at få tilskud.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her