Læsetid: 3 min.

Stævnemøde med flise

Dagbladet Aktuelt fik en kurv af Valentina Gagarin, og Juri Gagarin – manden der i år ville være fyldt 70 – fik ikke en streg i panden af at lyve og bedrage. Jo, i 1962 var avisænderne fuldfede
14. april 2004

Fra vor egen verden
JORDEN – At blive hernede, det tjener os bedst, hvilket det godmodige danske folk måtte sande, da kosmonauten Juri Gagarin kom ned fra kulden og besøgte os under Den Kolde Krig i september 1962. Nede fra jorden var det lettere at se op til rummanden, og det havde vi lyst til, så det gjorde vi, skønt Gagarin var på charmeoffensiv for en kommunistisk diktaturstat.
Måske ivrigst i hyldesten var – bortset fra Danmarks Kommunistiske Parti – sjovt nok de inkarnerede kommunisthadere i Socialdemokratiet. Statsminister Jens-Otto Krag holdt gallamiddag for Gagarin, og som tak fik regeringsorganet Aktuelt bevilget et solo-interview med Gagarins kone, Valentina.
»Du får sgu en hel side,« råbte chefredaktøren sikkert velfornøjet til journalist Peter Lerche. Så en hel side blev det (minus cigaretannoncen for North State Blå), og den herlige, lummert forventningsfulde overskrift »Stævnemøde med fru Gagarin« fejlede heller ikke noget. Men så gik det ellers galt, for fruen havde næsten intet at sige. I spalte fem var journalisten nede på sine grædende knæ og måtte med tåkrummende desperation via tolken spørge: »Har De ikke oplevet et eller andet sjovt i København?«
Et eller andet, kom nu og red mig, lille søde De. Men nej, konen der ellers havde opholdt sig fire dage i vor hovedstad, kunne kun byde den sultne skriverkarl en kold skulder. Oplevet et eller andet sjovt? »Ikke endnu, men det sker måske i Tivoli,« svarede Valentina. Punktum.
Og Aktuelt havde stadig et par spalter at fylde...

Ar betog verden
Dagen efter måtte avisen tage revanche og havde derfor – for at kunne gennembryde sensationsmuren i dækningen af Gagarins besøg – allieret sig med en ekspert fra egen midte, nemlig Københavns socialdemokratiske overborgmester Urban Hansen. Denne stolte søn af en lokomotivfører stillede over pandekagerne ved Gagarins officielle visit på Københavns Rådhus det frimodige spørgsmål, hvordan kosmonautens dramatiske ar i ansigtet og flækkede øjenbryn var opstået. Næste dag kunne Aktuelt triumferende skrive: »Det er lykkedes overborgmester Urban Hansen at finde ud af, at Gagarins flækkede øjenbryn ikke – som aviserne har fortalt – skyldes et biluheld. Forklaringen er omsorg for datteren.«
Jamen så kom det på plads. Juri forklarede nemlig overborgmesteren, at han under en ferie på Krim havde båret sin datter på skulderen, mens de var på vej op ad en skrænt. Han var faldet og havde sørget for at tage stødet med eget hoved, så datteren ikke kom noget til.
Enhver svigermors drøm, denne Juri. Men Aktuelt og Urban Hansen kan i deres grave rotere over, at det i virkeligheden slet ikke var lykkedes at finde ud af noget, men derimod at få bundet endnu en historie på ærmet.
Den irske dokumentarfilminstruktør Jamie Doran skrev sammen med den amerikanske videnskabsjournalist Piers Bizony i 1998 bogen Starman – the Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin. Gagarins venner og kolleger samt talrige KGB-dokumenter blev konsulteret til bogen, som har en noget anden forklaring på arret end omsorg.
Året før besøget i Danmark var Gagarin sammen med sin familie og de andre kosmonautfamilier på ferie på Krim. Der blev drukket dygtigt igennem, og Juri skændtes hele tiden med Valentina. En aften opsøgte Gagarin en sygeplejerske, som arbejdede på feriecentrets sanatorium. Han sneg sig ind på hendes værelse, men pludselig stod en fnysende Valentina i døren. Juri tog flugten ud over værelsets balkon i første sals højde. Nedenfor holdt hans pande så stævnemøde med en betonflise.
Så er den ikke længere. Og dog. Lyseslukkerne Bizony og Doran fremturer med afsløringerne af Gagarins sande nedtur, der tager fart med druk og ender med en arrangeret ulykke, som skaffer den pinlige Gagarin af vejen. Hans lig forsvandt, og hans urne i muren i Kreml er tom, hvis man tør tro forfatterne.
Sikkert er det vel i hvert fald, at mor Danmark lod sig tage på sengen, da hun i 1962 holdt stævnemøde med Juri.

*Forrige artikel om Gagarins danske besøg blev bragt den 7. april

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu