Læsetid: 3 min.

Tony Blair lancerer ny klimafront

Tænketanken og lobbygruppen Climate Group skal fungere som fælles platform for de regeringer, stater og virksomheder, der er gået forrest i de globale bestræbelser på at reducere udslippet af drivhusgasser
29. april 2004

Storbritanniens premierminister, Tony Blair, åbner nu en ny front i kampen mod klimaforandringer med lanceringen af et nyt internationalt organ, der skal fremme den globale reduktion af grivhusgasser.
At premierministeren personligt går i brechen for det nystiftede Climate Group, som skal samle regeringer, stater, byer og store selskaber i en fælles bestræbelse for at bekæmpe den globale opvarmning, er udtryk for et britisk ønske om at fastholde et klart engagement i klimapolitik på et tidspunkt, hvor den eksisterende klima-traktat, Kyoto-protokollen, ligger underdrejet.
Kyoto, som forpligter alle traktatunderskrivere, til at formindske deres udledning af kuldioxid og andre forurenende stoffer, er blevet afvist af den amerikanske præsident, George W. Bush. Den kan tidligst træde i kraft, når russerne ratificerer den – og i Moskva har man ikke travlt med at beslutte sig.
Mandag holdt Blair tale i London for et indbudt publikum, der omfattede cheferne for nogle af verdens største selskaber. Hans hovedbudskab var, at klimaforandringer er det væsentligste problem overhovedet, som verden aktuelt står overfor.
Blair gentog den britiske støtte til Kyoto-protokollen, men pointerede, at uanset om traktatens mål bliver ført helt og fuldt ud i livet, er traktaten kun et første skridt på vejen mod de langt mere omfattende emissions-reduktioner, der er nødvendige for at afstabilisere et klima i forandring. Blair understregede ved samme lejlighed, at Storbritannien vil give klimaspørgsmålet højeste prioritetet, når det overtager formandsskabet for G8-gruppen til næste år.

Lobbygruppe og tænketank
Climate Group (CG) er grundlagt af den amerikansk Rockefeller Brothers-fond. Den er dels en tænketank, dels en lobbygruppe. Dens mål er at koordinere alle tiltag til at nedbringe udledninger af drivhusgasser verden over ved at involvere alle, som vil deltage i disse bestræbelser. Det vil f.eks. betyde, at en amerikansk delstat, som måtte ønske at reducere sine emissioner, vil kunne finde ekspertise og ligesindede partnere igennem CG, uanset at den amerikanske forbundsregering ikke er interesseret i at støtte dens politik.
CG støttes både af den britiske regering og den tyske, foruden af en lang række store multinationale selskaber, heriblandt BP, storbanken HSBC, byggematerialegiganten Lafarge, genforsikringsselskabet Swiss Re og papirproducenten Norske Canada. Også den danske erhvervsmand Lars Larsen er blandt støtterne og var indbudt af Tony Blair.
»Ved at skabe en fælles platform for progressive virksomheder, stater og byer fra hele verden, vil Climate Group hjælpe disse organisationer til at udvise lederskab og demonstrere fordelene ved at handle hurtigt for at nedbringe emissionerne af drivhusgas,« sagde Blair.
CG’s ledelse mener selv, at organet har gode muligheder for at blive en katalysator for fremskridt i kampen mod klimaforandringer ved at kombinere den viden, som verdens førende i drivshusgasreduktion har opnået, og ved at skabe et forum for formel udveksling af ideer og praktiske erfaringer.
Allerede midt i maj vil CG afholde en stor konference for førende i drivhusgasreduktion. Yderligere møder er planlagt i Europa, Californien og Australien.
Endvidere vil der blive nedsat en række arbejdsgrupper, der skal identificere de bedste praksisser på feltet og definere succeskriterier inden for en række erhvervssektorer, heriblandt transport, detailhandel og bankvæsen.
Et såkaldt kuldioxid-universitet vil blive stiftet først i 2005. Det skal fungere som videnscenter, der kan konsulteres af organisationer, som ønsker at forbedre deres reduktionspræstationer.
Et omfattende klima-indeks vil blive offentliggjort hvert år – det første vil foreligge i juni i år – hvilket skal gøre det lettere for selskaber og lokale og regionale regeringer at vurdere deres handlemuligheder og identificere den bedste praksis på feltet.
CG vil også dokumentere og publicere et stigende antal case studies om verdens førende inden for reduktion af drivhusgasser.
»Climate Group forsøger at kigge ud over Kyoto-protokollen, som kun er et første skridt i at få gennemført reduktioner,« siger CG’s chef, dr. Steve Howard.
»Vi ved, at der findes mange førende selskaber og regeringer verden over, som føler sig forpligtet på at nå eller overgå disse målsætninger. Ved at bringe nøglespillerne på dette felt sammen for første gang, tror vi, verden får mulighed for at runde et skarpt hjørne i kampen mod klimaforandringerne.«

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her