Læsetid: 2 min.

Udspil: Danskerne skal flytte skattefrit

De enorme udgifter ved at skifte bolig skader jobmarkedet, viser ny analyse. Borgerne bør skattefrit kunne købe nyt hus, lyder udspil fra finanssektoren
10. april 2004

Danskerne skal langt billigere kunne flytte til nyt hus eller lejlighed.
De store udgifter, til f.eks. ejendomsmægler, advokat og transport, bør fremover kunne trækkes fra i skat, når virksomhederne eller staten betaler flytningen.
Det foreslår Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), der i en analyse peger på, at de store flytteomkostninger udgør en hæmsko for regeringens bestræbelser for at få flere i arbejde.

Hamrende dyrt at flytte
Afdelingschef Flemming Christensen peger på, at de høje flytteomkostninger, som nemt løber op i 100.000 kroner pr. flytning, modvirker regeringens eget mål om at øge mobiliteten blandt danskerne:
»For mange er det en helt naturlig del af karrieren at flytte frem og tilbage afhæn-gigt af job. Men det giver store problemer for en medarbejder at flytte f.eks. fra København til Århus. For det er hamrende dyrt at flytte,« siger han.
Regeringens handlingsplan »Flere i arbejde« udpeger selv danskernes vilje til at flytte som en vigtig faktor. Hvert år skifter ca. 700.000 danskere job, og den geografiske mobilitet er vigtig for at undgå, at der opstår arbejdsløshed i nogle områder, men overskud af arbejdskraft i andre områder.
Men Venstres finansordfører og næstformand i Folketingets skatteudvalg, Kristian Jensen, er ikke lun på tanken om skattefradrag for at flytte:
»Jeg vil ikke afvise, at det kan flytte noget. Men spørgsmålet er, om det er det, vi skal bruge skattefradrag til. Det står ikke højest på min hitliste,« siger Kristian Jensen.

Ingen luksus
De Konservative vil nu se nærmere på forslaget:
»Jeg kan sagtens se pointen. Min umiddelbare frygt er, at vi risikerer at give tilskud til folk, der alligevel ville flytte. Jeg ser mange problemer i at lave nogle regler, der tjener formålet,« siger konservativ skatteordfører, Charlotte Dyremose.
Finanssektoren foreslår nøje afstemte regler, der f.eks. udelukker helt ekstravagante flytninger. Staten har i dag et regelsæt, der beskriver, hvordan tjenestemænd kan få tilskud til flytninger, som arbejdsgiveren, dvs. staten, bestemmer.
»Vi taler jo ikke om, at vi skal give skattefradrag til folk, der vælger den dyreste ejendomsmægler til 300.000 kroner,« understreger afdelingschef Flemming Christensen.
Virksomhederne kan i dag ikke betale medarbejdernes flytning uden, at det udløser et skattesmæk til medarbejderne, oplyser Flemming Christensen.
Forslaget om at lade danskerne flytte bolig med skattefradrag får heller ikke opbakning hos Dansk Handel & Service.
Markedschef Lars Goldschmidt peger på, at det som oftest ikke er økonomien, der holder danskerne fra at flytte:
»Jeg tror mere, at det er personlige problemer end bare et spørgsmål om penge. Det handler om, hvorvidt
ægtefællen kan få arbejde, og at børnene skal skifte skole. Derfor tror jeg ikke, at forslaget om skattefrihed rykker noget,« siger Lars Goldschmidt.
Han opfordrer i stedet regeringen til at se nærmere på de kommuner, hvor der er ledige job, men ingen ansøgere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her