Læsetid: 2 min.

Åh, den store tomme strand

28. maj 2004

Spot
Charterbureauerne lokker med de eksotiske rejsemål: »Find Deres egen helt private strand.«
Et eller andet sted er der en seksuel pirring. For hvad skal man lave på den dér strand, helt alene? Ja, altså, ikke helt alene, forhåbentlig. Men da helst med en hjertens udvalgt. Men gerne forskånet for andres nyfigne blikke. Og så skidt da med det sand, der har det med at trænge ind alle vegne og gøre alting knapt så komfortabelt, som man på forhånd kunne have forestillet sig.

Et økologisk perspektiv er der også. For de strande, man loves helt for sig selv, ligger typisk på en lokalitet, som rejsebureauet lover »Endnu uspoleret. Derfor skynd Dem.«
Det er, fordi alle folk iler til de endnu uspolerede steder, at de bliver spoleret. Og så stor er verden altså heller ikke, uanset hvad lektor Lomborg går og laller om. Europæere skal søge fra Asien længere og længere ud i Stillehavet for at nå frem til det uspolerede. Og bedst, som de tror, at de er ved at finde det… Så støder de på amerikanerne, der trænger den modsatte vej ind over Oceaniens øer for at finde det samme.
Så lidt dubiøst er det, når DR2 om sit program i aften lover: »Hvad enten det er en mørk og kold januar eller en drivende våd juli, så er det altid sommer et eller andet sted i verden. Her er guiden til verdens bedste strande – året rundt.«
Ja, det er godt med dem. Jeg har ved juletid taget til New Zealand for at opleve verdens bedste strande på den modsatte årstid. Og så var de ikke bedre end dem, man finder på den jyske vestkyst. Jeg kunne have ventet et halvt år – og sparet 33 timers flyvetid.

Et sted har jeg vitterligt fundet fantastiske, koralhvide, palmebesmykkede strand med et brusende krystalklart hav. Og ikke et øje at se nogen steder. Det var på øen Marie Galante i Fransk Caraibien. Den har syv af den slags strande, kilometerlange.
Hvad var min og rejsefællens reaktion? Vi blev ængstelige. Hvad hvis nu, der skete os noget? Vi skar os på koralrevet. Eller en haj bed i os. Eller noget andet slemt skete i det uudgrundelige hav. Vi valgte slet ikke at ligge på stranden. Det var for ensomt.

*DR2 20.00: Pilotguide til verdens bedste strande. Engelsk rejseprogram

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her