Læsetid: 3 min.

Anjas taktiske triumf

Anja Andersen kom helskindet gennem en tur i den forsmåede medie-mølle, fordi hun ganske enkelt er lysår foran sine kritikere i forståelsen af håndboldspillet. I weekenden høstede hun gevinsten, da Slagelse spillede titlen som verdens bedste i hus
25. maj 2004

Anja Andersen kom helskindet gennem en tur i den forsmåede medie-mølle, fordi hun ganske enkelt er lysår foran sine kritikere i forståelsen af håndboldspillet.
I weekenden høstede hun gevinsten, da Slagelse spillede titlen som verdens bedste i hus

Kalkule
Allerede inden Viborg søndag eftermiddag sikrede sig den samlede sejr i EHF Cup mod ungarske Györ, var det for længst blevet en på mange måder bemærkelsesværdig weekend for dansk kvindehåndbold. Fredag vandt Ikast-Bording pokalvindernes cup-finale mod østrigske Hypo Niederösterreich. Lørdag vandt Slagelses kvinder Champions League. Dermed har dansk kvindehåndbold sat sig selv i en favoritrolle inden OL til august.
Men det var også en bemærkelsesværdig weekend for den danske medieverden, der måtte sande, at Anja Andersen, træner for Slagelse, rent taktisk er flere lysår foran i spilforståelse i forhold til sine kritikere.
Den afgørende scene udspillede sig forrige weekend. Slagelses stærkt besatte internationale stjernehold skulle i den tredje DM-finalekamp mod Viborg sikre sig den forventede sejr. Det gik også fint. Holdet førte stort efter første halvleg. Men gennem anden halvleg åd Viborg sig ind på Slagelse – og endte med at vinde kampen om guldet.

En kynisk manøvre
Efter kampen faldt udtalelsen, der udløste ramaskrig, ikke mindst hos DR, der har betalt for rettighederne til finalekampene. Anja Andersen forklarede, at grunden til, at stjernespilleren Bojana Petrovic – senere kåret til den bedste spiller i den danske turnering – ikke havde optrådt på banen, var, at Anja Andersen ønskede at ruste holdet psykisk til mødet med slovenske Krim Ljubljana.
Hvis Slagelse ikke kunne klare at spille en afgørende DM-kamp mod Viborg uden holdets stærkeste spiller, så ville truppen som helhed heller ikke kunne klare de to kampe mod det langt mere erfarne Krim-mandskab, var logikken. En betragtning og en manøvre der for Slagelse ligger i klar forlængelse af trænerens for længst annoncerede målsætning for sæsonen: Det vigtigste mål var som det første danske kvindehold at vinde den største turnering af dem alle – Champions League.

Ingen ros
Havde det været i erhvervslivet, ville man have kaldt det en resultatorienteret kalkule. Men fordi DR i skæret af en lidt amputeret transmission øjeblikkeligt udlagde teksten som om, Slagelse havde tabt med vilje, udløste kalkulen ikke anerkendelse for udvist overblik.
Anja Andersens udtalelser blev præsenteret som »forbløffende«. Seerne måtte sidde med en underlig smag, mente DR, der kaldte dispositionen for en hån mod håndbolden.
Det er ganske rigtigt, at smagen i munden var underlig. Men det var, fordi Anja Andersens beslutning om at risikere at tabe en for hende, holdet og klubben trods alt mindre væsentlig kamp, for at høste en gevinst på sigt, var så forbløffende og befriende gennemprofessionel, at det gjorde helt ondt. Hun tabte ikke DM-finalen med vilje. Hun valgte at risikere at tabe for at optimere muligheden for at nå sit ypperste mål. Det er risikabelt og smukt. At sætte alt på ét bræt, se bort fra den fornuftige mellemløsning – og tilmed selv påtage sig hele ansvaret. Så flot. Så udansk. Så ubegribeligt for middelmådighedens Danmark.

Succes uden Petrovic
Slagelse vandt den første finalekamp om Champions League på hjemmebane med bare et mål. Der var allerede skubbet godt med brænde ind i den mediebrændeovn, Anja Andersen skulle ristes på, når Slagelse lørdag tabte den anden kamp ude mod Krim Ljubljana. Så havde hun jo satset forkert og tabt det hele. Og flammerne begyndte at slå ud i fuld lue, da en skadet Bojana Petrovic måtte forlade banen.
Men præcis her demonstrerede holdet at øvelsen mod Viborg havde givet resultat. Taktikken holdt, Slagelse tog en sikker sejr og Anja fik sin vilje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her