Læsetid: 3 min.

Bomber mod bryllup undersøges

USA har iværksat en undersøgelse af, hvorvidt det var 40 irakiske bryllups-gæster eller 40 irakiske oprørere, der blev dræbt under et amerikansk bombardement forleden nat
22. maj 2004

Der verserer to versioner. Den irakiske lyder, at det var et bryllup i den irakiske landsby Makr al-Deeb nær grænsen til Syrien, der uforståeligt og umotiveret blev bombet. Den amerikanske lyder, at det var en gruppe væbnede oprørere, som smugler mennesker og våben over grænsen mellem Syrien og Irak, der blev bombet.
Men efter at video-optagelser af døde kvinder og børn har rullet over skærmen på tv-stationen al-Arabiya, er der blevet sået alvorlig tvivl om amerikanernes version. Derfor har amerikanerne nu iværksat en undersøgelse af de nærmere omstændigheder.
»Vi havde nok militær efterretning til at føle os rustet til at udføre operationen,« oplyste den amerikanske brigadegeneral Mark Kimmitt, men medgav at en undersøgelse muligvis kunne føre til nye vigtige oplysninger, som ikke forelå før bombardementet.
Henning Andersen, major i Forsvarsakademiet, som er det danske forsvars uddannelses-, forsknings- og rådgivningscenter, har umiddelbart to forklaringer på, hvad det kan være sket.
»Så vidt jeg har kunnet snuse mig frem til, det vil sige udfra det, der er sagt og skrevet, er amerikanske soldater på jorden blevet udsat for åben ild, og derfor har de tilkaldt støtte fra luften,« siger Henning Andersen og påpeger, at det er amerikansk standardprocedure.
»Det betyder, at enten er de amerikanske soldater blevet angrebet i ly af en bryllup – det er jo ikke usædvanligt at irakiske oprørere bruger civilbefolkningen som skjold – eller også har de amerikanske soldater fejlagtigt følt sig angrebet af bryllupsild – det er jo sædvane at skyde op i luften til bryllupper i Mellemøsten,« siger Henning Andersen.
Ifølge ham er det udelukket, at forklaringen kan være, at flyene ikke har ramt præcist. Usikkerhedsmargenen er nemlig på blot fem meter. Desuden tyder amerikanernes udtalelser på, at de har ramt det, de ville, mener han.

Ingen skovtur
Der, hvor fejlene kan opstå, er, når soldaterne på jorden skal bedømme, hvor målene er, og om de er reelle mål, fortæller han.
Det er nemlig soldaterne på jorden, der giver piloterne besked om, hvor bomberne skal ramme. Noget som foregår ved hjælp af det satelitbaserede system GPS eller ved hjælp af laser.
Selv om Henning Andersen selv er fra Flyvevåbenet, kan han godt sætte sig ind i, hvordan det må være at være på jorden, siger han.
»Hvis der for eksempel er et militært køretøj ude på patrulje, som forventer en ildkamp, og der falder ti skud i forruden, så vil soldaterne handle på det. Det er jo ikke nogen skovtur at være på jorden. Derfor stopper soldaterne ikke lige køretøjet og spørger, hvad der foregår,« siger han.
Ifølge Henning Andersen har det som konsekvens, at soldaterne besvarer ild –
uanset om ilden kommer fra bryllupsgæster eller oprørere.
Det kan også kaste lys over, hvordan to vidt forskellige og forvirrende versioner af et bombardement kan opstå, mener han.
Det er før sket, at amerikanerne er kommet til at bombe en bryllupsfest. I Afghanistan i juli 2002 blev mindst 40 dræbt og 117 såret, da amerikanerne bombede en bryllupsfest, fordi gæsterne skød op i luften med geværer.
Dengang frikendte amerikanerne sig ved det at have handlet i god tro.
Internationalt Røde Kors har meldt ud, at uanset om bomberne i Irak ramte bryllupsgæster eller oprørere, skal der være proportionalitet mellem angrebets og forsvarets styrke.
Det betyder, at Internationalt Røde Kors fordømmer amerikanernes bombardement, ligegyldigt hvilket af versionerne af hændelsesforløbet, der er den rigtige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her