Læsetid: 3 min.

Brigade skal indtage Falluja

Indsættelsen af en irakisk brigade anført af en tidligere guvernør og general under Saddam har vakt forbløffelse og ikke så lidt skepsis i Pentagon. Løsningen kan blive en model for resten af Irak
1. maj 2004

Af Informations korrespondent

BOSTON – Amerikanske militære myndigheder i Irak og Pentagon udsendte i går tvetydige signaler om den aftale, som de øverstbefalende officerer fra marinekorpset tilsyneladende har indgået med civile ledere i Falluja og tidligere officerer fra den irakiske hær og republikanske garde.
Officerer fra marinekorpset udtalte til amerikanske journalister i og nær Falluja, at de ville trække deres soldater tilbage fra fremskudte stillinger i sydlige og nordlige kvarterer af Falluja inden søndag aften og lade en brigade, som de kalder »Fallujas beskyttelseshær« rykke ind i byen for at genoprette lov og orden sammen med lokale politistyrker. Den irakiske styrke ville bestå af mellem 900 og 1.000 soldater og blive anført af en tidligere general fra den republikanske hær, der tidligere tjente som guvernør for Al Anbar- provinsen, som omgiver Falluja, under Saddam Husseins styre. General Jassim Mohammed Mihimdi ankom i går til Falluja, hvor han blev mødt af oberst John Tooley, øverstbefalende for Marinekorpsets 1. regiment.
»I forhold til Bush-regeringens hidtige hårde linie er dette en forbløffende vending,« siger Joost Hilterman, Irak-ekspert for International Crisis Goup i Amman, til Information: »Der er intet i vejen for, at tidligere irakiske generaler og underofficerer overtager sikkerhedsopgaver af denne karakter andre steder i Irak. Vi har altid anset opløsningen af de væbnede styrker for den største fejltagelse begået af koalitionesmyndighederne.«

Nyhed for Pentagon

Nyheden kom som en bombe for Pentagon og de civile koalitionsmyndigheder i Bagdad, der ikke var særligt god informerede om aftalen. De manglende underretninger på så højst sted skyldes øjensynligt, at marineofficererne havde fået en stor grad af autonomi til at finde en fredelig løsning på oprøret i Falluja. Resultatet var, at talsmænd i Bagdad og i Washington begyndte at trække i land og minimisere en aftale, der kan gå hen og blive en skelsættende model for besættelsesstyrkernes håndtering af den voldelige opstand i Sunni-trekanten og i shia-muslimernes hellige by Najaf. I går var der forlydender om, at Najaf vil blive »pacificeret« på samme måde som Falluja, nemlig ved hjælp af lokale irakiske styrker. På et pressemøde i Bagdad understregede brigadegeneral Mark Kimmit, at amerikanske marinestyrker på ingen måde vil trække sig tilbage. »De vil rykke rundt og vi er i færd med at overdrage noget af ansvaret til en irakisk bataljon, der vil være underlagt koalitionsstyrkerne. Vi bevarer fuld manøvrefrihed i og omkring Falluja,« sagde han.
General Kimmit pegede ydermere på, at de irakiske officerer frivilligt var stået frem og havde tilbudt amerikanerne deres bistand: »De har ikke været involveret i samtaler vores marineofficerer har ført med civile ledere i Falluja.«
Kimmit afviste også, at den irakiske styrke ville blive kaldt »Fallujas beskyttelseshær«, et navn accepteret af marinekorpsets officerer.
I stedet vil koalitionsmyndighederne kalde den »Falluja-brigaden«. Årsagen er formentlig, at man ønsker at underlægge den koalitionsstyrkerne og enhedskommandoen i Bagdad.

Kritiske marineofficerer
I Pentagon sagde talsmand Larry DiRita, at det afgørende for aftalens succes bliver, om »tidligere medlemmer af Saddam-regimet« bevarer kontrollen med Falluja.
General John Abizaid fra den centrale kommando understregede endvidere, at marinesoldater på et senere tidspunkt vil forbeholde sig retten til at patruljere byen.
Men disse forsikringer virkede mest som staffage for, hvad Fallujas beboere og almindelige irakere utvivlsomt vil tolke som et amerikansk tilbagetog og reel opgivelse af kontrol over den oprørske sunni-by. I udtalelser til Boston Globes udsendte medarbejder i Falluja lagde marineofficerer ikke skjul på deres kritiske holdning til de civile myndigheder og generalstaben i Bagdad. De hævdede, det var en kæmpe brøler at opløse Iraks væbnede styrker sidste år.
»Vi tog deres mandighed fra dem. Vi berøvede dem karriere og levebrød og gjorde dem til vores fjender,« udtalte en officer.
Oberst John Coleman fra marinekorpset vurderer, at mindst 600 af oprørerne tilhører Iraks forsvarsstyrker under Saddam Hussein.
»Kan vi forvandle en fjende til ven? Selvfølgelig kan vi det. Det forstår soldater bedre end nogen andre,« sagde han. Marineofficernes plan er tydeligt at lade general Mihimdi og hans officerer overtale oprørerne, hvoraf kun nogle få hundrede skulle være hardcore, til at nedlægge deres våben og lade deres kammerater fra tiden under Saddam overtage kontrollen med Falluja. Al tale om at oprørerne skal overgive deres tunge våben til amerikanerne forstummede i går. »De skal blot væk fra gaderne,« forlangte general Abizaid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her