Læsetid: 6 min.

Business med bukserne på

Udsendte danske soldater må gerne gå på bordel i fritiden – men regeringen er under pres for at højne moralen
28. maj 2004

Politisk analyse
Irak-krigens efterspil sætter fornyet fokus på, hvilke moralske standarder, der bør gælde for danske soldater, der sendes til udlandet for at kæmpe for fred og retfærdighed. Ikke blot i forhold til attituden over for lokalbefolkningen og tilfangetagne, men også når spørgsmålet kommer til købesex.
Indtil nu har der ikke været flertal i Folketinget for at indføre et »business med bukserne på«-kodeks – et totalforbud mod at udsendte soldater opsøger bordeller. Men regeringen er under pres for at sikre, at danske soldater lever op til høj etisk standard og ikke medvirker til at holde liv i den omfattende sexindustri, der opstår i fattigere egne af verden blandt andet som følge af store kolonier af udsendte soldater. En sexindustri, som ifølge rapporter fra Amnesty International i høj grad styres af bagmænd, der udnytter kvinderne og holder de prostituerede under slavelignende forhold på bordellerne.
For nyligt beskyldte Amnesty International både FN’s administration i Kosovo og de NATO-ledede styrker i området for at være medvirkende til at skabe et omfattende marked for handel med kvinder. Ifølge Amnesty skulle 20 procent af kunderne på bordellerne i Kosovo være udsendinge fra FN eller NATO.
Mens nordmændene har et generelt sex-forbud for udsendte, har Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afvist at gribe ind over for danske soldaters adfærd: I dag er al sex i tjenestetiden forbudt, og soldaterne må heller ikke opsøge bordeller i »missionsområdet«, når de har fri. Men i fritiden er der ingen, som stopper soldater på eksempelvis Balkan i at tage på bordel, så længe de bevæger sig væk fra nærområdet.
»Det, synes jeg da, er helt naturligt, at de unge mennesker kan finde på, og jeg under dem da alt godt,« lød det for nyligt fra Svend Heiselberg, Venstres medlem af Folketingets forsvarsudvalg.
Troels Lund Poulsen, der er Venstres udenrigsordfører og ligestillingsordfører, støtter heller ikke lovgivning, men mener imidlertid, at det er dybt problematisk, hvis danske soldater medvirker til fremme et sexmarked, der bygger på udnyttelse af fattige kvinder: »Forsvaret bør formidle budskabet om, at man tager kraftigt afstand fra det. Der skal sendes et signal om, at vi ikke vil acceptere det. Vi ønsker ikke, at vores danske soldater skal bidrage til det marked. Det er helt uacceptabelt at gå til prostituerede, der udnyttes af bagmænd,« siger Troels Lund Poulsen.

Han vil rejse sagen over for den nye forsvarsminister for at få afklaret, i hvilket omfang forsvaret stærkt nok betoner, hvad der anses for uacceptabel adfærd.
Forsvarsminister Søren Gade (V) vil ikke indføre nye regler for danske soldater, men siger:
»Jeg erkender, at der et problem, og at det er kanonsvær diskussion – men vi kan bare ikke løse det med lovgivning i Danmark,« siger han.
Søren Gade har selv deltaget i OECD-drøftelser og mener, at problemet med kvindehandel og bordeller skal tages op blandt andet i det regi:
»Det er et reelt problem, og hvis man tror andet, er man naiv. Men jeg mener, at forsvaret gør, hvad det kan,« siger han og henviser til det kodeks, Forsvaret lavede i februar i år. Heri hedder det blandt andet til de udsendte soldater:
»Det er ikke tilrådeligt/tilladt (afhængig af lovgivningen i opholdslandet) at indlade dig i seksuel omgang med prostituerede under dit ophold. Selv om prostitution er tilladt i opholdslandet, kan du dermed bidrage til at etablere eller opretholde ofte helt urimelige vilkår for prostituerede. Du har desuden risiko for at få seksuelt overførte sygdomme, komme i et økonomisk afhængighedsforhold m.v.,« hedder det i adfærdskodekset.
Forsvarsministeren fremhæver desuden, at det er muligt for den lokale militærchef at udstede ordre om, at soldaterne ikke må opsøge bestemte områder, hvis man er bekendt med, at mafiaen eksempelvis står bag bordeldrift.
Søren Gades egen holdning er, at soldater bør overveje det nøje, hvis de får lyst til at opsøge prostituerede: »Vi må appellere til den enkeltes fornuft. Man skal tænke sig voldsomt godt om i de tilfælde, det drejer sig om prostituerede, der nærmest lever på slavelignende vilkår,« siger forsvarsministeren.

I NATO-regi har der fra norsk og amerikansk side været rejst forslag om at indføre ens retningslinjer for alle alliancens udsendte. Fra dansk hold begrunder flere politikere modstanden imod et kodeks – der ville forpligte soldater helt til at afholde sig fra at gå til prostituerede – med, at det ville være så godt som umuligt at håndhæve. Og samtidig er det juridisk vanskeligt at finde belæg for at blande sig i, hvad soldaterne foretager sig i deres fritid, så længe det hverken er ulovligt at være prostitueret i Danmark eller på Balkan eller at gå til en prostitueret. Modstanderne af et generelt forbud har også påpeget, at det vil være dobbeltmoralsk, hvis der skal gælde andre regler for udsendte soldater end for andre danskere.
»Soldater skal have samme rettigheder som medlemmer af SF’s hovedbestyrelse,« som Helge Adam Møller, konservativ forsvarsordfører, udtrykker det.
Ligeledes har den nu degraderede oberstløjtnant Poul Dahl, der blev forflyttet efter udtalelser om forsvar for tortur, argumenteret med, at det ville være »et alvorligt indgreb i soldaternes personlige frihed«, hvis man indførte et generelt forbud for de udsendte imod at gå til prostituerede.
»Det ville være at gå langt over stregen,« sagde han sidste år til BT.
At opsøge bordeller kan imidlertid blive en del af den forråelse, der rammer udsendte soldater i områder med mange konflikter. I kølvandet på diskussionen om amerikanske soldaters mishandling af irakiske fanger har en tidligere dansk FN-soldat, Jesper Sølund Hansen, således forklaret, han under sit ophold på Balkan blev vidne til et mere og mere råt klima blandt soldaterne.
Der udviklede sig normer, som gjorde, at Jesper Sølund Hansen i dag – desværre – har en vis forståelse for, hvordan det er kommet så vidt som i den aktuelle situation i Irak. Selv var han udstationeret i midten i 1990’erne i Eks-Jugoslavien og beskrev følgende i et debatindlæg i Politiken:
»Med en forsamling af næsten udelukkede mænd og et enormt udvalg af pornoblade og film var grunden lagt. De få fridage, der var, blev brugt til ture til de lokale bordeller. Befalingsmændene gik forrest i den fornedrende konkurrence om, hvem der kunne ydmyge de prostituerede mest muligt. Bordelbesøg og bizarre stillinger gav åbenlys prestige. Det er for meget at sige, at vi alle accepterede det, men vi sagde heller ikke fra,« husker den forhenværende FN-soldat.

SF, der har stillet forslag i Folketinget om at forpligte udsendte soldater til at afstå fra købesex, mener, at det er påtrængende at få sendt et signal om den moralske standard.
»Der er brug for et samlet kodeks om, hvad der er uforeneligt med det at være sendt ud som soldat. De bagmænd, som står bag bordellerne, er de samme som tjener deres penge på våben, narko og menneskehandel. Pigerne bliver hentet i Moldova og Ukraine og lever under slavelignende forhold i bordellerne. Det er helt absurd, at danske soldater, der sendes ud i verden for at udbrede værdier om respekt for menneskerettigheder, er med til finansiere de bagmænd, vi ønsker at bekæmpe,« siger SF’s forsvarsordfører, Villy Søvndal.
At eventuel retsforfølgning af soldater, der måtte overtræde et forbud, vil blive vanskelig, er ikke et acceptabelt argument for at lade stå til, mener Søvndal. Han henviser til, at SF for flere år siden fik gennemført loven om, at forældre ikke har ret til at slå deres børn. Forestillingen var ikke, at myndighederne skulle til at trænge ind i hjemmene og gennemføre stribevis af retssager – men at sende et utvetydigt signal om, at vold mod børn er uacceptabelt:
»Når det drejer sig om et moralsk område, er det en vigtig politisk opgave at lave signallovgivning,« siger Villy Søvndal.

*Helle Ib er freelancejournalist tilknyttet Dagbladenes Bureau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her