Læsetid: 3 min.

Dans en tabel

At terpe tabeller er for nederen. Men en ny cd med tabeller ’på sang’ viser lys forude, og på to måneder er 5.000 eksemplarer røget over disken
17. maj 2004

Regnemaskinen er en velsignelse, men ét problem har den ikke afhjulpet: At mange moderne skolebørn skal bruge enten regnemaskinen eller papir og blyant for at gange 5 med 8. At terpe den lille og store tabel (at gange henholdsvis én- og tocifrede cifrede tal med hinanden, red.) er nemlig for nederen, synes de fleste børn.
Men sådan noget må da kunne læres gennem kroppen, mener Klaus Rubin, lektor i drama på Peter Sabroe-seminariet i Århus, der netop har udgivet cd’en At gange med sange: »Når jeg var til forældremøde på skolen med mine egne børn, foreslog jeg altid, at man da måtte kunne tromme en andengradsligning.«
Klaus Rubins baggrund i Odin Teatret i Holstebro har givet ham en kropslig tilgang til tingene. Det slog ham, at når han selv – og mange andre voksne – stadig synger ’alfabetsangen’, hver gang de slår op i en telefonbog, ja, så kunne princippet måske overføres til tabellerne?
Klaus Rubin allierede sig med en kammerat, Henning Jensen, der er musiker, komponist og cand. phil. i musik. Sammen gik de i gang med at omsætte gangetabellerne fra 0-10 til 11 sange, som skulle være lette at huske og synge med på. Resultatet, cd’en At gange med sange, kom på gaden for otte uger siden på eget pladeselskab. Siden er 5.000 eksemplarer røget over disken og ud pr. postordre, både til private og til skoler.

Ingen guldgrube
Nogen guldgrube regner Klaus Rubin dog ikke med, at cd’en bliver foreløbig:
»Jeg er en god, gammeldags idealist, der lavede det, fordi jeg syntes, det var sjovt og vigtigt. Det ender måske med, at vi tjener lidt på det. Men det har taget os lang tid at lave det, så det kan ikke på den måde betale sig.«
»2, 4, 6, 8, 10, det er lige tal, vi kan li’«, »7.14, 28, stop,« lyder måske ikke af stor poesi, men rimene gør det lettere at fastholde indholdet, og sangenes opbygning deler – ligesom ’alfabetsangen’ – tallene op i kortere forløb, som så er lettere at huske i rækkefølge. Hver sang repræsenterer en bestemt genre, calypso, reggae, country og jazz.
Hjemme hos mig tændte det fem-årige førskolebarn straks på sangene, der synges af både kvindestemmer, mandestemmer og børnekor. Hun løb begejstret ind og ud for at underrette mig om de seneste tabelmæssige udviklinger:
»Nu er det altsammen noget med fem,« forkyndte hun, mens det lød lidt mere bekymrende, da hun påstod, at »tre gange otte er 72« (!).
Men det var kun den første dag, og prognosen for barnets tabelkunnen er allerede nu bedre end for hendes søskende på 12 og 15, der straks har erklæret sig for store til at være med i målgruppen, desværre.

Ingen terperi
Ordet terperi får Klaus Rubin til at vride sig lidt:
»Der er jo visse ting, man skal lære, men det skal gøres sjovt,« mener han, der af og til ærgrer sig over, at moderne børn har så svært ved at lære udenad:
»Hvis de f.eks. får et rollehæfte, kan de ikke lære og huske dialogen i rigtig rækkefølge. Hvis det lugter af terperi, siger børnene jo ’Gu vil jeg ej’. Men jeg har hørt om et par små piger i anden klasse, der synger tre-tabellen ind i en hårtørrer, mens de danser rundt.«
Aktuelt har Klaus Rubin også haft forespørgsler fra udlandet, nærmere bestemt Norge, Sverige, Portugal og Kina: »En kineser sidder og oversætter på det nu.«

*Tabeldrengene (Klaus Rubin og Henning Jensen): At gange med sange, 2 cd’er, 159 kr i forretninger eller på www.atgangemedsange.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her