Læsetid: 2 min.

Danske soldater mangler hjælp

NGO’erne er flygtet fra det danske område i det sydlige Irak. Det stiller nye krav til soldaterne, der nu selv er blevet projektfolk, fortæller dansk chef for det civil-militære samarbejde. Han forstår godt, at NGO’erne er rejst væk
25. maj 2004

NGO’erne er flygtet fra det danske område i det sydlige Irak. Det stiller nye krav til soldaterne, der nu selv er blevet projektfolk, fortæller dansk chef for det civil-militære samarbejde. Han forstår godt, at NGO’erne er
rejst væk

Efter en april måned i Irak præget af kidnapninger og en voldsom eskallering af volden mellem irakere og koalitionsstyrker er der nu kun ganske få NGO’er tilbage i det danskkontrollerede område i det sydlige Irak, fortæller den danske chef for det civile-militære samarbejde (CIMIC).
»Bare for en måned siden gik det ellers rigtig godt. Vi havde både Folkekirkens Nødhjælp, Caritas og andre organisationer inde, men de er alle væk nu,« fortæller major Franzmann fra den danske lejr, Camp Eden.

Sidder med det hele
Resultatet er, at CIMIC selv må stå for al genopbygning, på trods af, at de hverken har de fornødne eksperter eller penge til at udføre opgaverne.
»Vi sidder med det hele fra start til slut. Det, vi helst ville, var selvfølgelig at føre NGO’er og lokalsamfund med specifikke behov sammen og så stå på sidelinjen og støtte, hvis der blev behov. Nu må vi i stedet selv ud og være projektfolk. Men vi er jo ikke eksperter,« siger Franzmann.
Selv om det går ud over tempoet i genopbygningen, er det ikke entydigt negativt.
Netop fordi CIMIC-folkene er soldater og ikke eksperter i vand, el, sundhed og andet er de nemlig tvunget til at støtte sig mere til lokale eksperter, som derved bliver inddraget i genopbygningsprocessen.
»De lokale inddrages mere end ellers – det er vi simpelthen nødt til. Vi har brug for de lokale eksperter,« siger Franzmann.

Kritik forstummet
Der har tidligere lydt kritik fra den danske lejr af, at NGO’erne – efter deres mening – var alt for forsigtige.
Efter en måned med omkring 90 kidnapninger af udlændinge samt en voldsom eskallering af konflikten, efter at også den shiamuslimske Sadr-gruppe nu med vold modsætter sig den amerikansk-ledede besættelse, er den kritik nu forstummet fuldstændigt.
»Jeg kan da godt forstå at de trækker sig ud, når situationen er, som den er. Vi andre er da heller ikke begejstrede for at køre rundt, når der skydes på os. Men vi savner NGO’erne,« fortæller CIMIC-lederen, som tilføjer, at CIMIC fortsætter genopbygningsindsatsen:
»så godt som vi kan«.
»For at gennemføre vores projekterne, må vi søge penge hos CPA. Indtil videre har vi været heldige med at få pengene, men det tager lidt tid. Befolkningen så gerne, at det gik lidt stærkere. De virker glade for, at vi er kommet, men de har nok lidt for høje forventninger til, hvor hurtigt tingene sker,« siger han nøgternt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her