Læsetid: 3 min.

Fejlernæring og sult fører

De 80 universitets-studerende fra Copenhagen Consensus Youth Forum mener efter dag 1, at bekæmpelse af underernæring og sult bør prioriteres højere end smitsomme sygdomme
25. maj 2004

Det var tæt løb, men da de sidste stemmer var talt op, lå bekæmpelse af underernæring og sult på førstepladsen foran bekæmpelse af smitsomme sygdomme såsom hiv/aids og malaria. Det er resultatet efter første dag af Copenhagen Consensus’ Ungdomsforum, hvor 80 universitetsstuderende sideløbende med otte af verdens førende økonomer diskuterer, hvilke af 10 væsentlige, globale problemer, der giver størst – økonomisk – mening at prioritere. På førstedagen i går var det netop underernæring og sult samt bekæmpelse af smitsomme sygdomme, der var på programmet. Mens ungdomsforumet er åbent for offentligheden, og hver dag ender med en afstemning om prioriteringen af de i at 10 emner, offentliggør ekspertforumet ved Copenhagen Consensus 2004 først deres endelige liste på lørdag.
»Det var utrolig tæt løb. Faktisk troede vi længe, at smitsomme sygdomme ville ende først,« sagde manden bag konferencerne, direktør for Institut for Miljøvurdering, Bjørn Lomborg.
Både ekspertforumet og ungdomsforumet tager udgangspunkt i 10 oplæg og 10 opponentindlæg om emnerne: Klimaændringer, smitsomme sygdomme, konflikter, uddannelse, finansiel ustabilitet, regeringsførelse og korruption, underernæring og sult, befolkning: migration, kloakering og vand samt subsidier og handelsbarrierer.
I oplæggene forsøger eksperter på de enkelte områder at lave en cost-benefit-analyse af, hvad det koster f.eks. at bekæmpe malaria og hiv, og hvad man vil få igen i kroner og øre. Gennemgående for analyserne bag gårsdagens to emner var en lang række forbehold, usikre data og indviklede reguleringer for, at det endelige tal kunne sammenlignes med de andre områder. Hvor svært det har været at udregne de ni tal, der efter den skriftlige analyse står tilbage i et skema over ’omkostning’,’fordel’ og ’nettoudbytte’ fremgår af opponentindlæggene. F.eks. mener Jere Behrman, forfatter til kapitlet om underernæring og sult, at ’nettoudbyttet’ ved at reducere børns jern- og vitaminmangel ligger mellem faktor 4,3 og 43, mens opponent Simon Appleton sætter udbyttet til 36.
Jere Behrman erkender, at den store usikkerhed er et problem, men mener alligevel godt analyserne kan bruges: »Det er en reel bekymring, at informationerne er så usikre, men det faktum, at der er usikkerhed, betyder ikke, at man ikke kan sige, at her er et område, der ser ud til at være lovende, hvorimod det her område ikke ser så fornuftigt ud. Hvis vi når dertil på tværs af de forskellige områder, så tror jeg, at det kan være til stor nytte i forhold til at få folk inden for forskellige områder til at tænke over, hvad udbyttet er ved at løse disse problemer.«
Simon Appleton, der var opponent på Jere Behrmans regnestykke, erkender, at der er en vis portion tilfældighed i hvilke områder, der klarer sig godt og hvilke, der klarer sig mindre godt, alt efter hvem, der laver analyserne.
»Som opponent slog det mig, når jeg gik kilderne efter, at materialet ofte virkede fragmentarisk, og nogle steder var domineret af undersøgelser fra USA, som ikke nødvendigvis kan sammenlignes med samme emner i udviklingslandene. Men det er så de informationer, vi har, og én positiv ting, der er kommet ud af det her, er, at vi nu har lagt alt åbent frem på bordet, og det kan være med til at vise, hvor vi skal i gang med at samle bedre informationer for at få mere præcise resulater,« sagde Appleton.
Anne Mills, hvis emne – smitsomme sygdomme – endte som nummer to af to i gårsdagens afstemning, afviste, at hun var bekymret over, at usikkerhed, forskellige grader af optimisme, tilfældigheder m.m. kunne give hendes emne lavere prioritet.
»Jeg ser på det som en øvelse, hvor vi skal beslutte, hvor pengene skal bruges, hvis der dukkede ekstra penge op – dermed siger vi ikke, at der ikke skal gøres noget ved de øvrige områder til en vis grad.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her