Læsetid: 3 min.

’FN-krav er varm luft’

Bredt flertal for at forlænge de danske troppers mandat i Irak – betingelsen er en ny FN-resolution. Sagen er blot, at der under alle omstændigheder skal vedtages en ny resolution, påpeger professor
13. maj 2004

Efter i månedsvis at have skreget på øget FN-involvering i Irak lykkes det i går Socialdemokratiet og De Radikale at få regeringens accept af at betinge en forlængelse af de danske troppers mandat i Irak med vedtagelsen af en ny FN-resolution.
Resolutionen skal ifølge partierne sikre FN en mere central rolle i Irak samt blåstemple den kommende irakiske overgangsregering, som efter planen skal overtage magten 1. juli. Derudover betinges forlængelsen af troppernes tilstedeværelse med en invitation fra den nye irakiske regering. Hvis ikke der kommer en ny resolution skal beslutningen om troppeforlængelsen kunne tages op til fornyet overvejelse i Folketinget, siger udenrigspolitisk ordfører for Socialdemokraterne, Jeppe Kofod.
»Vi har sagt ja til forlængelsen under disse to forudsætninger. Det er klart, at hvis forudsætningerne ændrer sig, så må vi diskutere i Udenrigspolitisk Nævn, hvad vi så gør – om vi så skal i folketingssalen med et nyt beslutningsforslag til sommer,« siger Kofod. »Projektet, amerikanerne har stået for indtil nu, har ikke været særlig vellykket, og derfor er der jo i den grad behov for en større FN-involvering – som Socialdemokraterne efterlyste fra dag ét, da vi sagde ja til at sende danske soldater afsted. Nu får vi fået det skrevet ned i et beslutningsforslag, og det synes vi er helt fornuftigt.«
Også De Radikale fastholder vigtigheden af større FN-involvering i Irak.
»Vi står over for at skulle overdrage magten til irakerne selv, og der besidder FN nogle kompetencer teknisk og praktisk, men også på det principielle plan er vigtigt med en ny resolution,« siger udenrigsordfører Morten Helveg Petersen, der »håber og påregner, at der kommer en ny FN-resolution, som giver FN et stærkt engagement i Irak«.

Pseudodiskussion
Umiddelbart lyder det som en klar sejr for oppositionen, men professor i statskundskab ved Københavns Universitet Ole Wæver påpeger, at der under alle omstændigheder skal udformes en ny FN-resolution. Den nuværende – der anerkender den amerikanske besættelse af landet – udløber nemlig senere på året. I den nye resolution vil det være vanskeligt ikke at blåstemple den nye irakiske regering – bl.a. fordi FN-udsendingen Lakhdar Brahimi skal udpege den.
»Man kan næsten ikke undgå en blåstempling af den nye irakiske regering i og med, at der skal laves en ny resolution, som vil henvise til den nye regering. Dermed kan man næsten ikke undgå, at der kommer en eller anden form for FN-sanktionering af den nye regering – så det er lidt en pseudo-diskussion, så vidt jeg kan se,« siger Ole Wæver, der også mener, at kravet om FN-involvering på det politiske plan i Irak i det hele taget »bliver mindre relevant nu, hvor der kommer en iraktisk regering«.
»En ting er – når man står med en amerikansk besættelse – at sige: ’Vi vil gerne have, at amerikanerne trækker sig til fordel for en større FN-rolle’. Men nu er vi kommet til andet led i processen, hvor der kommer en ny irakisk regering, og så kan man jo ikke sige, at man ikke vil have en irakisk regering, men i stedet FN. Det er der jo ingen, der mener. Kravene må være nogle andre nu, hvor man under alle omstændigheder skal have givet kortene om.«
Netop derfor har Dansk Folkeparti valgt at betinge sin støtte med andre mærkesager – nemlig en aftale om hjemsendelse af afviste irakiske asylansøgere samt krav om at soldaternes sikkerhed er i orden.
»Det er jo en selvfølgelighed, at der kommer en ny FN-resolution, der blåstempler den nye irakiske regering. Det tror jeg, alle mener, er rigtigt,« siger Peter Skaarup (DF).
Det gør ihvertfald regeringens udenrigsordførere, Troels Lund Poulsen (V) og Gitte Seeberg (K).
»Irak har jo bedt om maksimal international hjælp, så tanken om en mere central rolle til FN er ikke grebet ud af den blå luft,« siger Troels Lund Poulsen (V).
Men selv om alle partierne ønsker større FN-indflydelse, er der forskel på, hvor stærkt ønsket er. V, K og KD er således parate til at forlænge de danske tropper tilstedeværelse uanset, hvilken rolle FN ender med at skulle udfylde.
»Vi skal blive så længe, der er behov for det,« siger Gitte Seeberg.
Jann Sjursen er enig: »Vi har en forpligtelse til at blive uanset FN,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her