Læsetid: 3 min.

Gjellerup Planen kan redde Århus fra at dø af selvfedme

Vandkunst, moderne storcentre eller internationale museer. Man har gjort meget, men der findes en skamplet i Århus, der ikke vil forsvinde. En skamplet århusianerne måske skulle være stolte af
22. maj 2004

Århus
Der er ingenting der maner, som en Gjellerup Plan
CV Jørgensen

Vi vil have ghetto i Århus. »8210, 8210,« bliver der råbt fra den århusianske hip-hop-scene. Langfinger og ringfinger krydses. Håndtegnet ’W’ bliver kastet. Og publikum jubler og råber med: »8210, 8210«.
Det kan måske virke en smule forvirrende for udenforstående sådan at tiljuble et nummer. Men det er ikke et hvilket som helst nummer. 8210 er postnummeret i Århus Vest. Det postnummer borgmester Louise Gade sikkert helst så strøget fra kommunalkortet. En bydel i Århus, der meget sjældent oplever at blive tiljublet: Gjellerup.
Størstedelen af indbyggerne i postdistrikt 8210 bor i Gjellerup Parken – eller Gjellerup Planen, som i betonkommunisme. Opført fra 1968 til 1972 i det mest grå beton, der kunne opdrives på det tidspunkt. Funktionel, rummelig og billig har sikkert (som det var tilfældet for de fleste byggerier på det tidspunkt) været kodeordene, der kunne få et byråd til at skrive under på byggetilladelserne.
Familievenlige omgivelser med grønne områder, indkøbsmuligheder og bus direkte til midtbyen, har været en positiv biting, der skulle få velfungerende børnefamilier til at bide på krogen. Men sådan gik det som bekendt ikke helt for Gjellerup Planen. I hvert fald ikke, hvis man skal tro bydelens rygte.
Er man ikke fra Århus V står Gjellerup Planen som en krigszone. Alle kender historier om én, der en gang har boet der, og rygterne svirrer. Gjellerup Planen er skampletten, der ikke vil viskes væk. Det vrimler med terrormistænkte, rodløse indvandrere med kniv, 5. kolonne, ragnarok og gamle damer der overfaldes, blev der sagt.
Nye cykler, »danske luder« og koranskoler, der i virkeligheden er spilvågne terrorceller. Det er gruppevoldtægt og mislykkedede integrationsforsøg.
Det brænder i Gjellerup. Jeg siger dig.
Sådan er stemningen – eller det vil sige, sådan var stemningen. For selv om det sikkert ville være nærmere sandheden at anføre, at der slet og ret intet sker i Gjellerup, har ghettomentalitet og hip-hop-kultur som bekendt fået et rigtig godt tag i tidens trend gennem de senere år. Og netop på de to punkter leverer Århus V varen.
Der bor omtrent 8.000 mennesker i betonområdet og ca. 70 procent af dem er indvandrere. Så uden at vide, hvordan man præcist definerer en ghetto, kan man vel godt tale om, at her er noget, der minder om det. Samtidig stortrives rap-musikken og hiphoppen i Århus V.
Faktisk så voldsomt, at musikanmeldere taler om en hel bølge af ny dansk rap, der har udspring i den undseelige bydel. En speciel slags Århus V-lyd, der har rod i den amerikanske Westcoast-rap og dirty-south-rap genre. Med lån fra USA’s ghettoer og med god brug af anglisismer blandet med indvandredansk.
Det store gennembrud for Århus V kom med rapperen L.O.C.’s landeplager som Absint og Undskyld ho/so. Og på Jokerens storhit Hvor du fra? (der nu er blevet voldtaget af B.boys, Safri Duo, Birthe Kjær og DBU) rapper L.O.C. også med og svaret »Hvor du fra?, Århus V«.

Udover L.O.C synes hip-hop-crewet Pimp-A-LOT (løst kan det oversættes til alfons (i bydeform) en masse, at være den toneangivende gruppe i Århus V.
De fleste af gruppens medlemmer har på den ene eller den anden måde indvandrerbaggrund og er sikkert ukendte for den brede offentlighed. Navne som Abu-Malek, Marwan, S.L.P (StatsLøs Palæstinenser), Å.V.P (Århus Vest Players), Ferhat, Mo, Mo-P, Millo, Isho, G.F.P og Juju er ikke lige frem folk man møder i Billedbladet eller Århus Stiftstidende.
Foreløbig er det dog blevet til to plader, hvor af den seneste I R Selv Ude Om D, fik en glimrende modtagelse blandt anmeldere.
En plade der kredser om raske emner som stoffer, biler, sex, kriminalitet og så videre, og hvis vokabular mest består af ord som ’ho’, ’bitch’, ’perker’ og ’fuck’. Og der sendes skud ud (hilsner).
Til Trillegården thugs, Brabrand gangstaz, Frydenlund hustlers og Bispehave players – hjemmedrenge, der hører til i betonbyggerierne ved Århus V (kaldenavne, man håber, er lavet med tommetyk selv-ironi). Men trods de amerikaniserede navne og ord rappes der om fyrenes eget danske liv i en betonforstad.
Som det hedder på pladen:

Jeg er ved at blive skør/ Men af hvad?/ Der sker jo ikke en skid, og lige præcis det er jeg ved at blive skør over/ Sover om dagen, om natten er jeg blæst/ La’r tiden flyve forbi med at ryge det pis.

Så måske har det vist sig, at Gjellerup Planens fiasko netop bliver det, der redder Århus fra at gå til i pæn selvtilstrækkelighed, pop og pjank.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her