Læsetid: 3 min.

Handlekraftig snushane

I rollen som Miss Marple var Margaret Rutherford det uomgængelige centrum i fire Agatha Christie-filmatiseringer fra 60’erne, der nu er udkommet på dvd
14. maj 2004

Dvd
Det er interessant, som de bedste Agatha Christie- og Conan Doyle-dramatiseringer er lavet til tv.
Hvor Basil Rathbone og Peter Cushing har deres øjeblikke i rollen som den berømte detektiv fra Baker Street, Sherlock Holmes, så er det tv-serien fra 80’erne med Jeremy Brett, der er mest loyal mod forlægget og byder på den mest interessante Holmes.
På samme måde er det David Suchet som Hercule Poirot og Joan Hickson som Miss Marple, begge i serier produceret til tv, der i statur og opførsel kommer tættest på Agatha Christies to berømte romanhelte.

En svær kvinde
Dermed ikke være sagt, at det ikke er værd at opleve Peter Ustinov levere en flamboyant og overdreven præstation som Poirot i en række spillefilm, ligesom underholdningsværdien i den lille håndfuld film med Miss Marple, som den britiske karakterskuespillerinde Margaret Rutherford medvirkede i i 60’erne – og som nu er udkommet på dvd – er ganske høj, fordi Rutherfords amatørdetektiv ligger et godt stykke fra Agatha Christies original.
Først og fremmest ligner Rutherford ikke umiddelbart den Marple, vi kender fra bøgerne:
En spinkel og grå gammeljomfru, der bruger det meste af dagen på at strikke og iagttage de øvrige beboere i St. Mary Mead, hvor hun bor. Et mikrokosmos, der har lært hende den menneskelige natur og psyke godt at kende, hvorfor hun er så ferm til at gætte gåder og løse indviklede mordmysterier.
Således ser Miss Marple ud i Joan Hicksons skikkelse, mens Rutherford spiller hende som en nysgerrig, handlekraftig snushane, der både kan fægte, ride og skyde. Rutherford, der selv var i 60’erne, da hun spillede Marple, er en svær kvinde med et kødfyldt ansigt. Hun akkompagneres altid af sin mand i den virkelige verden, Stringer Davis, der i filmene spiller Miss Marples lidt fjumrede sidekick, Mr. Stringer, og sammen udgør de en såre slagfærdig duo.
Det eneste, de to skuespillerinders Miss Marple’r har tilfælles, er den skarpe forstand, der som regel distancerer det lokale politi – i Rutherford-filmene inkarneret af den ofte venlige, men over for Marple opgivende kommissær Craddock – og løse mysterierne til alles store overraskelse, ikke mindst publikums og læsernes.

Aparte heltinde
I de fire vellavede og fornøjelige Miss Marple-film, som Rutherford indspillede, opklarer hun adskillige mord med lige dele hjerneaktivitet, knofedt og luren på de involverede.
I Murder Ahoy befinder hun sig om bord på skoleskibet Battledore, hvor ikke alt er, som det burde være; i Murder Most Foul går hun til teatret og er tæt på selv at miste livet; i Murder at the Gallop indlogerer hun sig på et ridehotel, hvor ejeren måske, måske ikke har slået sin rige onkel ihjel; og i Murder She Said giver hun sig ud for at være tjenestepige på et landsted for at opklare et mord, som hun har set fra vinduet af et forbipasserende tog.
Læg i den film godt mærke til en af de øvrige tjenestepiger. Hun spilles nemlig af Joan Hickson, der ca. 30 år senere overtog rollen som Miss Marple.
Selv om de er baseret på specifikke bøger, så har de fire film ikke meget med Christies historier at gøre, og det sjove består snarere i at se Rutherfords aparte heltinde begå sig med forbavsende adræthed i forskellige, usandsynlige situationer og roller. Både Rutherford, Stringer Davis og instruktøren, George Pollock, har et glimt i øjet, som kun understreges af Ron Goodwins muntre og iørefaldende musik.
Der er desværre intet ekstramateriale på dvd’erne, men jeg kan fortælle, at Christie var glad for Rutherford i rollen som Miss Marple og dedikerede en af sine bøger til skuespillerinden.
Og at George Pollock i 40’erne var instruktørassistent for David Lean, blandt andet på Store forventninger, Oliver Twist og Det korte møde.
Han og Rutherford mødte formentlig hinanden første gang i 1945, hvor han var instruktørassistent på Leans Blithe Spirit, hvori hun spillede Madame Arcati.

*Agatha Christie Collection. Region 2. Sandrew Metronome. Kan fås i enhver velassorteret dvd-biks

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her