Læsetid: 2 min.

’Herlufs-holm flygter fra ansvar’

Rektor og lærere på Herlufsholm er overraskede og rystede over den tidligere elev Kasper Hansens oplevelser på skolen i begyndelsen af 90’erne. For Kasper Hansen bringer det minder frem om lærere, der udmærket vidste, hvad der foregik, men valgte at vende ryggen til
21. maj 2004

»Undskyld, Kasper« skrev rektor Klaus Eusebius Jacobsen i et indlæg i Information tirsdag som reaktion på Kasper Hansens beretning om et tre år langt ophold på kostskolen Herlufsholm. Et ophold præget af fysiske og psykiske overgreb.
Klaus Eusebius Jacobsen fortæller i sit indlæg, at ansatte og elever er rystede over, at sådanne forhold er oplevet på skolen i så nær fortid, »og det gælder også lærere, der var ansatte, mens Kasper Hansen var elev på skolen«, skriver han.
Den påstand har Kasper Hansen svært ved at acceptere: »Jeg køber simpelthen ikke overraskelsen. Den hårde behandling, jeg og de andre børn oplevede, foregik åbenlyst, og jeg ved, at der stadig er lærere på skolen, der var sovesalslærere, da jeg gik der, og de kan ikke være overraskede over min historie. For mig ligner det ansvarsforflygtigelse at påstå, at man er forundret,« siger Kasper Hansen.

Ondskaben udleveret
Ud over en undskyldning fik Kasper Hansen også en invitation til at komme ned at besøge Herlufsholm Skole og danne sig et indtryk af, hvordan skolen ser ud i dag. 12 år efter han gik der. Kasper Hansen er ikke afvisende over for ideen om at gense skolen:
»Der er ingen tvivl om, at det vil være ubehageligt for mig, men jeg vil da gerne på besøg. For jeg håber virkelig, at det er rigtigt, at det er blevet bedre,« siger Kasper Hansen.
Kasper Hansen så gerne, at Klaus Eusebius Jacobsen havde kommenteret hans beskrivelse af skolen som leflende for eliten: »Han har ikke forholdt sig til det, at skolen installerer en fornemmelse af overherredømme i børnene. Jeg beskrev det som herrerace, og den følelse går man rundt med hele livet. Det synes jeg er problematisk, at han ikke har kommenteret,« siger han.
Klaus Eusebius Jacobsen afsluttede sit indlæg med at fortælle, at han, da han begyndte i rektorfunktionen, forærede Jan Guillous bog Ondskaben til flere medlemmer af lærerkollegiet. Det studser Kasper Hansen over:
»Hvorfor er det nødvendigt netop at læse den bog? Og den nye rektor indførte også et etisk kodeks. De to ting signalerer, at der var noget helt galt på skolen, derfor er det også svært for mig at acceptere, at de påstår, at min historie kommer som en overraskelse for dem,« siger Kasper Hansen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu