Læsetid: 2 min.

Huttelihut

29. maj 2004

Spot
Udtrykket blev dansk folkeeje en sommeraften i juni 1992. Det tog afsæt et sted i underbevidstheden og for ud af munden på Flemming Toft, da Kim Vilfort kringlede det tyske forsvar. Dybest set er udtrykket vel lettere stupidt. Det indgår i den strøm af uforståeligheder og floskler, sportskommentatorer i direkte transmissioner serverer, og som vi andre kan glæde os over at revse.

Min egen lidt kultagtige favorit faldt under VM i Mexico i 1986, og jeg tror, stemmen bag tilhørte fabelagtige Sven Gehrs. I gruppe F spillede England og Polen den afgørende gruppekamp. Kommentatoren formidlede ved stillingen 0-0: »Hvis England scorer nu kommer de foran!«
Måske har tiden forvansket min hukommelse. Men vi grinede i hvert fald. I øvrigt vandt England 3-0 på tre mål af fantastiske Gary Lineker og gik videre på bedre målscore end Polen, der ellers havde slået Portugal, hvilket England ikke formåede.
Ret skal være ret. Sven Gehrs er også manden bag den måske mest uforglemmelige speak nogensinde: »Det er en fuldstændig vanvittig vinkel at skyde fra!« Det var i 4-2-kampen mod Sovjet. Elkjær skød fra en spids vinkel. Uforglemmelig fordi kampen var det. På den måde kan ord være med til at skabe en ø i hukommelsen, som aldrig svømmes over.

Det er snart nørdernes paradis. EM i fodbold. Tour de France. Og OL. Vi skal håne kommentatorerne. Vi er nådesløse. Vi tager en til fra skuffen: »Den gule mund – den sorte muskel.« Ordene var hæftet på cykelrytten Miguel Indurain i hans sidste sejr i Touren. Og de kom ikke fra underbevidstheden, men var forberedt på forhånd af Jørn Mader, der altid havde lidt svært ved at holde fast i sin egen rolle som nøgtern speaker, når nu Jørn Leth kunne det der med lyrikken. Og nu er Mader så fortid i det cykelløb.
Speaken betyder alt. Det er derfor, det kan være nødvendigt at se landskampe på svensk tv – fordi de er langt mere nøgterne. De ville aldrig fyre den her af: »Solens sønner, samurai-krigerne, fører bolden op.« Det er Jens Jørgen Brinch, der taler om Japans fodboldhold.

*18.15 Zulu Sporten
*18.16 EM 1992: Danmark-Frankrig Den afgørende puljekamp fra Malmö Stadion.
*20.00 EM 1992: Holland-Danmark Semifinalen fra Nya Ullevi i Göteborg
*22.35 Fodbold: EM 1992 Det danske fodboldeventyr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her