Læsetid: 3 min.

Hvem skal vi tro på?

Vismænd og velfærdskommission varsler opstramning eller økonomisk ruin. Finansministeriets regnedrenge vurderer, at det går ganske godt
27. maj 2004

Regeringen regner med at arbejdsløsheden falder til 160.000 i år.
Vismændene forudser en stigning til 175.000 ledige.
Regeringen glæder sig over, at skattelettelserne skaffer 6.000 flere i arbejde, mens vismændene mener, at de forværrer holdbarheden af de offentlige finanser.
Regeringen regner stadig med at kunne nå målene om en halvering af den offentlige gæld i 2010-planen, mens vismændene afviser, at det kan nås med den nuværende økonomiske politik.
Det er umiddelbart svært at vurdere, hvad man skal tro, og professor i økonomi og tidligere økonomisk vismand Claus Vastrup svarer da også lidt kryptisk på spørgsmålet om, hvad der er skidt, og hvad der er godt:
»Det ser skidt ud for økonomerne, men den aktuelle økonomi ser faktisk meget godt ud.«
Selv om Claus Vastrup ikke ønsker at kommentere vismændenes rapport før efter offentliggørelsen i dag klokken 12, vil han godt i generelle termer forklare, hvorfor økonomerne når frem til forskellige resultater:
»Det handler om, at vismændene og Velfærdskommissionen for den sags skyld tager det langsigtede perspektiv, mens regeringens økonomiske redegørelse kun rækker et par år ud i fremtiden. Derfor bliver resultaterne forskellige,« siger han.
Professor i økonomi ved Københavns universitet Hans-Jørgen Whitta-Jacobsen vil godt gå lidt længere ned i substansen:
»Når regeringen fremlægger sin økonomiske redegørelse, så viser det øjeblikkelige offentlige regnskab pæne overskud, men når man som vismændene retter blikket fremad, kan man se, at finanspolitikken ikke er holdbar,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Finansminister Thor Pedersen (V) afviser vismændenes bekymring med, at regeringen har tænkt sig at overholde de parametre, den selv har stillet op, men det tvivler Hans Jørgen Whitta-Jacobsen på:
»Hvis regeringen kan skaffe 60.000 ekstra i beskæftigelse og holde den offentlige vækst på 0,5 procent, er det muligt at regeringens tal holder. Men vismændene ser altså ingen tegn på det, og derfor er det nødvendigt at tage alvorligt,« siger han.
Hans Jørgen Whitta-Rasmussen mener også – i lighed med vismændene – at forårspakken var et forkert indgreb.
»Når man kigger på kurverne, kan man se, at ledigheden var begyndt at vende, da man indførte forårspakken. Når økonomien selv er på vej mod et opsving, og man så giver den en spand kul, skal man senere gå den anden vej. Det kan f.eks betyde et nyt indgreb som kartoffelkuren for at slå bak, og så stiger arbejdsløsheden,« siger Han.

Hovedrysten
Regeringens optimisme mødes da også kun af hovedrysten og bekymrede miner hos oppositionen på Chistiansborg. Her tror man mere på vismændene end på Finansministeriets prognoser.
Socialdemokraterne mener, at regeringen har kørt 2010-planen i sænk og erklærer sig enig i, at den nuværende finanspolitik er uholdbar.
Den radikale finansordfører Morten Helveg Petersen siger: »Regeringen er grundlæggende angste for at tage fat om de reformer, der skal skaffe 60.000 ekstra i arbejde inden 2010,« siger han. Morten Helveg Petersen hæfter sig desuden ved Finansministerens karakteristik af de økonomiske vismænd der »bruger et sprog som ingen hvide mennesker forstår.«
»Det er måske et udtryk for regeringens holdning til eksperter og vismændenes linje Man kan næsten frygte, at Det Økonomiske Råd også vil blive nedlagt,« siger han.

FAKTA
Regering vs. vismænd
Overordnet kurs
Regeringen: Holdbar.
Vismænd: Uholdbar.

Arbejdsløse
Regeringen: Falder til 160.000 personer i år.
Vismænd: Stiger til 175.000 personer i år.

Krav til beskæftigelse
Regeringen: 50-60.000 personer flere beskæftigede i 2010.
Vismænd: Brug for 140.000 flere beskæftigede.

Skattelettelser
Regeringen: Positive. Skaffer 6.000 flere i arbejde i år.
Vismænd: Forværrer holdbarheden af offentlige finanser.

Offentlige udgifter
Regeringen: Må stige med 0,5 procent.
Vismænd: Kan næppe holdes, da staten historisk bruger flere penge, end beregnet.

Overskud på betalingsbalance
Regeringen: 42,1 mia. kroner i år.
Vismænd: 39 mia. kroner i år.

Skattestop
Regeringen: Skattestoppet står fast.
Vismænd: Er problematisk og øger bl.a. risikoen for offentlig gæld.

Økonomisk kurs/2010-planen
Regeringen: Det går efter planen.
Vismænd: Holder ikke, regeringen mangler reformer.

Overskud på offentlig saldo
Regeringen: 18,1 mia. kroner i år.
Vismænd: 19 mia. kroner i år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her