Læsetid: 1 min.

Kaliffen fra Köln gik under jorden

Tyske politikere er forargede over, at det lykkedes for udvisningsdømt islamist at forsvinde for næsen af politiet
28. maj 2004

BERLIN – Den fundamentalistiske islamist Metin Kaplan, der onsdag blev dømt til udvisning til Tyrkiet, er forsvundet.
Mens hans forsvarer i retten fremlagde to lægeerkæringer på, at Kaplan er så syg af kræft, at han ikke må rejse, forsvandt han fra sin lejlighed i Köln og er ikke set siden.
»Nøglen er hos naboen, spræng venligst ikke døren,« havde han skrevet på en seddel, der var klistret på døren. I går blev han efterlyst i hele Europa.
Kaplan har udråbt sig selv til kalif og leder foreningen Kalifatstaten, der kæmper for at omstyrte den tyrkiske samfundsorden og indføre en islamisk stat. De tyrkiske myndigheder ønsker ham udleveret til retsforfølgelse, fordi han bl.a. planlagde at ødelægge Kemal Atatürks mausolæum i Ankara ved hjælp af et sportsfly lastet med sprængstof.

Hadtirader
I Tyskland har Kaplan afsonet en dom for opfordring til mord på en konkurrerende kalif, og er desuden kendt for sine hadtirader over for sine godt 1.100 tilhængere.
Metin Kaplans flugt er yderst pinlig for myndighederne, der efter terrorangrebene 11. september 2001 skærpede kursen over for muslimske fundamentalister. En del af dem blev sat under døgnovervågning – åbenbart var indsatsen ikke helt så effektiv, som offentligheden fik indtryk af.
»Jeg undrer mig meget over myndighedernes blåøjethed,« siger den konservative indenrigsordfører i Forbundsdagen, Wolfgang Bosbach.
»Den, der troede, at Kaplan efter dommen ville møde op hos udlændingemyndighederne med pakkede kufferter, må være meget naiv.«
Bosbachs socialdemokratiske kollega, Dieter Wiefelspütz, kalder flugten »en pinlig hændelse«.
Politiet gennemsøgte i går lejligheder, beboet af Kaplans tilhængere i Köln, uden at finde spor efter ham. Muligvis har han søgt tilflugt hos meningsfæller i Holland. Da Kalifatstaten i december 2001 blev forbudt i Tyskland, blev aktiviteterne flyttet til organisationen »Islams Tjenere« i Rotterdam.
Herfra forvalter man Kaplans ejendom og udgiver Kalifatstatens skrifter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu