Læsetid: 3 min.

’Kernekraft kan redde os fra global opvarmning’

Miljøguruen James Lovelock chokerer sine grønne sympatisører ved at anbefale ’massiv udbygning’ med kernekraft
25. maj 2004

Den globale opvarmning forløber nu så hurtigt, at vi kun kan afværge dens fatale følger for civilisationen, hvis vi massivt udbygger med nye kernekraftværker og gør atomenergi til vores hovedenergikilde. Det siger den ansete biolog og miljøforkæmper, James Lovelock som grønne bevægelser i årevis har anset for en guru, til The Independent.
Lovelocks kontroversielle opfordring bryder med al god latin i de internationale miljøbevægelser, der måske nok vil give ham ret i, at klimaforandringer er det alvorligste problem, verden står overfor i dag, men traditionelt har dyrket modstand mod atomkraft som et uanfægteligt dogme. Lederne af såvel Greenpeace som Friends of the Earth afviste da også pure at gå ind på deres gamle helts nye og opsigtsvækkende atomkraftbegejstring, da The Independent i går foreholdt dem hans udtalelse.
Professor Lovelock, som blev internationalt berømt som ophavsmand til Gaia-hypotesen – en teori, der anskuer jorden som en levende organisme, der selv kan regulere de betingelser, der er nødvendige for dens overlevelse – var en af de første forskere i verden, som advarede imod den trussel, drivhuseffekten repræsenterer for vores planet.
Lovelock mener, at de seneste klimatiske hændelsesforløb har vist, at opvarmningen af atmosfæren foregår endnu hurtigere end forskerne i FN’s mellemstatslige panel om klimaforandringer (IPCC) fandt, at den gjorde i deres seneste rapport fra 2001.
For at bremse den igangværende opvarmning, som kan få havenes vandstande kloden over til at stige til katastrofale højder, forårsage klimatiske omvæltninger og gøre landbrug umuligt i enorme områder ser Lovelock ikke anden udvej end massiv udbyggelse af a-kraft, som praktisk taget ikke producerer nogen CO2-emission. Han siger videre, at frygten for risiciene ved atomenergien er irrationel og overdreven og opfordrer indtrængende miljøbevægelserne til at opgive deres modstand imod a-kraft. Professor Lovelock er især bekymret over to klimatiske udviklinger: Nedsmeltningen af Grønlands iskappe, som vil få havenes vandstand til at stige markant, og de voldsomme hedetemperaturer i Vest- og Centraleuropa i august sidste år, som flere forskere betragter som et direkte resultat af den globale opvarmning.
Disse udviklinger er ildevarslende tegn på, at klimaforandringerne nu forløber i højere tempo end før, skønt alt for mange fortsat ignorerer det, siger Lovelock.
»En væsentlig grund til dette er, at klimaforandringer fornægtes i USA, hvis regeringer konsekvent har undladt at give deres klimaforskere den fornødne støtte.«
Lovelock sammenligner situationen med Europa i 1938, hvor Anden Verdenskrig truede, men ingen vidste, hvad de skulle gøre.
»De grønne bevægelser tror fuldt og fast på vedvarende energi. Deres hensigter er ædle, men de er galt afmarcherede,« siger han.
»På samme måde som den del af venstrefløjen i 1938 – som jeg selv tilhørte – der mente, at vi burde nedruste for fredens skyld.«
»Jeg betragter mig selv som grøn, og jeg bønfalder mine venner i miljøbevægelsen om at opgive deres forfejlede indvendinger imod atomenergi.«
Lovelocks appel, der omtrent svarer til at bede de grønne om at slå en handel af med djælven selv, vækker ingen umiddelbar genklang.
»Lovelock gør ret i at problematisere hævdvundne antagelser,« siger Stephen Tindale, leder af britisk Greenpeace, »Men han tager fejl, når han gør atomkraft til nogen som helst del af svaret. Atomkraft skaber enorme problemer – affald, som vi ikke ved, hvad skal stille op med; radioaktive udslip og uundgåelige risici for ulykker og terrorangreb.«
Tony Juniper, leder af Friends of the Earth, er enig: »Klimaforandringer og radioaktivt affald er begge trusler, der kan udvikle sig dødsensfarligt for menneskeheden. Vi har en pligt til at minimere effekterne af begge udviklinger – ikke til at vælge imellem dem.«

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her