Læsetid: 3 min.

KORT SAGT - KULTUR

3. maj 2004Festlige feriedage
Duvende og drømmende reggae-inspirerede beats tilsat alskens sære lydkilder og effekter, der fiser frem og tilbage mellem højtalerne, det hele stabiliseret med en klynge beroligende toner, der ind i mellem minder om en melodi, er hvad B&B International leverer på deres splendide album Hobbylab, der i høj grad lever op til sin titel. Der er virkelig gang i hobbyværkstedet her og far har stort set alt værktøjet fremme; især ekkoenhederne og panoreringsknappen er virkelig kommet på overarbejde
Med mere end en em af sommer hvilende over musikken her, er duoen skiftevis inde og røre ved dub, dancehall, downbeat og hvad ved jeg – bistået af diverse vokalister, fra den smukt spansksyngende Carla Alexander til den noget mere aggressive LDM. Der kommes helt ud i hjørnerne på denne bizarre, men helt igennem charmerende omgang alt godt fra havet… og så lidt til. Det fremgår desværre ikke af omslaget hvem der synger – eller på hvilket sprog!? – på "Decorated with Ornaments" men at dømme ud fra den meget ridsede plade, der samples fra, tør man godt gætte på, at der er tale om en særdeles obskur kilde. Ikke desto mindre et vellystigt sug ned i en fremmedartet og strålende verden, fuld af havfruer og andet gods fra det mytologiske overdrev. lyn

B&B International: Hobbylab (Homebrew/VME) www.bbinternational.dk

Katarsis en selvfølge
Hvis man som denne signatur havde en forkærlighed for det godt nok dystre, men aldrig mindre end interessante 90’er-ensemble Red House Painters, er det med interesse man lægger øre til Mark Kozelek, dets frontfigur, folde sig ud på den excellente Ghosts of the Great Highway med sit nye band, kaldet Sun Kil Moon. Et fremragende band, der spiller eminent smagfuldt og med masser af (tilbageholdt) energi, kaster en Neil Young måske lidt skygger ind over landskabet, hvad angår inspiration. Til gengæld er det længe siden, at Young har benyttet så raffineret et akkompagnement eller lagt så meget af sig selv i sangene som Kozelek gør her.
Det har Kozolek nu så altid gjort, man kan i den forbindelse roligt tale om katarsis, thi det er åbenlyst dét, han bruger sangene til. At synge sig fri af tvivl, usikkkerhed og den der længsel efter barndommen, der løber som en rød tråd gennem hans tekster. Men det sagt, er der kommet mere lys over land i kraft af bandet, der yder en mere muskuløs og fyldig indsats end det nogen gange næsten nærmest rippede Red House Painters. Er man til f.eks. Nick Drake eller 16 Horsepower, går man sgu ikke helt galt i byen med Sun Kil Moon. Følsomt as fuck, men på den fede facon.
lyn
Sun Kil Moon: Ghosts of the Great Highway (JetSet Records/Bonnier Amigo) www.jetsetrecords.com

En rar lille veninde
Hvor kvartetten Girlfriends debut, Opening Nights (2001), lød noget forkølet i det, er der kommet lidt mere sus under skørterne og vind i håret på opfølgeren her, Blue Sky Love Scene. Det poetiske omslagsfoto af en blond ungmø på Dronning Louises Bro en typisk overskyet dag i Dannevang slår tonen an for tolv sange, der ikke gør et helvedes væsen ud af sig, men ikke desto mindre besidder en egen indadvendt og melankolsk charme, der leder tankerne hen på fx forlængst hedengangne The House Of Love. Dvs. det lyder altsammen temmelig meget af britiske rækkehuse, hvis man kan forestille sig det. Eller sagt på en anden måde – vi taler britisk indie-lyd à la 80’erne, tilsat en spids millenium-sensibilitet og afsunget med stor (og overbevisende) inderlighed af forsanger Jens Henrik Horslund, gruppens trumfkort og primære komponist.
Girlfriend har selv produceret udspillet uden de store Phil Spector-aspirationer, men derimod med en næsten selvudslettende beskeden indstilling til tingene, der ind i mellem tilter det klanglige i retning af det kedsommelige. Til gengæld er der rigtig mange indbydende melodier at finde på værket, som man efter et par gennemspilninger ikke kan lade være med at holde lidt af, selvom det ikke ligefrem kan tildeles ret mange point, hvad angår originalitet. lyn

Girlfriend: Blue Sky Love Scene (Great Music/Playground) www.girlfriendmusic.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her