Læsetid: 2 min.

Den kritiske sans gik i spin

Tidligere chef for FN’s våbeninspektører i Irak, Hans Blix, kritiserer både efterretningstjenester og politikere for at have ignoreret fakta forud for Irakkrig
27. maj 2004

Det billede af Irak, som USA’s præsident, George Bush, og Storbritanniens premierminister, Tony Blair, tegnede for verdensoffentligheden forud for Irakkrigen, stemte langt fra overens med virkeligheden. Årsagen er ifølge tidligere chef for FN’s våbeninspektører i Irak, Hans Blix, at de britiske og amerikanske efterretningstjenester forsøgte at give politikerne det, de gerne ville have, og politikerne ignorerede efterretningstjenesterne forbehold forud for Irakkrigen. Og dermed ramte de forbi.
»Jeg er jo akademiker, og i den akademiske verden går man kritisk til sit materiale og gransker det og krydstjekker oplysninger for at få sandheden frem. Men i relationen mellem efterretningstjenester og regeringer har man ikke gjort sådan. Og det er det, som jeg mener ikke fungerede godt hverken i England eller USA. Efterretningstjenesterne lod sig påvirke af, hvad politikerne gerne ville have, og politikerne plukkede alle forbehold ud,« sagde Hans Blix, da han i går mellemlandede i København og brugte halvanden time i Christians Kirke på Christianshavn ved et arrangement, som blev forestået af Chester’s Bogcafé og Center for Internationale Studier og Menneskerettigheders Bibliotek.
Bush og Blairs opfattelse af virkeligheden stammede, som det fremgår andetsteds i denne avis, i høj grad fra eksilirakere som Ahmed Chalabi, og på grund af efterretningstjenesternes svigt lykkedes det dem at gennemtrumfe deres plan, som ikke gik ud på at have våbeninspektører rendende rundt i Irak.
»Alle efterretningstjenester ved, at man må være kritisk, når man gransker information, som man får fra afhoppere; det ved CIA og englænderne også. Men alligevel ser det ud til, at Chalabi og hans folk har efterladt dybe indtryk hos den amerikanske militære efterretningstjeneste – som efterfølgende har vist sig at være forkerte. Og dermed har Ahmed Chalabi jo vundet. Han ville ikke have inspektioner. Han ville have krig, og det fik han,« sagde Blix, der blev interviewet af Danmarks Radios Kjeld Koplev.

Uansvarlige politikere
Selv om efterretningstjenesterne således har svigtet og fremlagt fejlagtige oplysninger til deres politikere, så er politikerne dog ikke selv fri for skyld, mener Hans Blix.
Hvor den britiske efterretningstjeneste ganske vist fejlagtigt godtog oplysningen om, at Saddam Hussein kunne affyre masseødelæggelsesvåben inden for 45 minutter, så var der i teksten en hel række forbehold, som Tony Blair valgte at ignorere, inden han brugte rapporten i en tale i det britiske underhus.
»Min kritik går på, at politikerne – og i dette tilfælde Blair – forsøgte at skabe et indtryk af, at det var alvorligere, end det i realiteten var. Han forsøgte at skabe indtrykket af, at der var en umiddelbar trussel mod England og Verden, hvis disse våben blev anvendt,« sagde Blix.
»Inspektørernes opgave var at rapportere om, hvad vi vidste, og hvad vi ikke vidste. Politikerne skulle så træffe beslutningerne. Men når de skal træffe beslutning om, hvorvidt man skal gå i krig eller ikke gå i krig, så må man være alvorlig, og man må have mindre spin, mindre ’virtual reality’, og mere ’real reality’.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her