Læsetid: 2 min.

Lytterne skriver

21. maj 2004

Spot
Det er utvivlsomt svært at få øje på en østeuropæisk forfatter, der ikke enten har dissidentstatus eller i det mindste har modtaget Nobels litteraturpris. Så kan man selvfølgelig altid hævde indre eksil, som jo er en svær størrelse at påvise som andet end et postulat, men død kan vel også hjælpe. Det er den polske nationaldigter Zbigniew Herbert, siden 1998.
Fem bøger er det blevet til på dansk: Stormens epilog (2002), Stilleben med bidsel (1995), Rapport fra den belejrede by (1986), Hr. Cogitos hjemkomst (1983) og Hr. Cogito (1980), alle oversat af Janina Katz og udgivet på con amour forlagene Brøndum og Husets Forlag, men det og manglende dissidentstatus til trods, er Herbert altså ikke ukendt herhjemme. Som Torben Brostrøm skrev da Stormens epilog blev udgivet:
»En bøn til Herren om evne til at sammensætte lange sætninger fra det ene åndedrag til det andet i linjer strakt ud som hængebroer, sætninger med plads til katedralens spejlbillede, et stort oratorium og meget mere, det er den tidebøn, den polske digter Zbigniew Herbert fremsiger i et af de breviar-digte, der afslutter hans Stormens epilog. Vi kender ham godt og gavnligt på dansk i kraft af Janina Katz’ introduktion og oversættelser.«

Herbert, der havde læst økonomi, filosofi og jura, var medlem af modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig og heller ikke det kommunistiske styre i Polen var han venligt stemt.
Han begyndte at skrive som 17-årig, men udgav ikke meget før 1956. På dansk er Herbet, ud over de ovennævnte fire digtsamlinger og essaysamlingen om hollandsk kunst, vel repræsenteret i Radio Drama med tre hørespil: Filosoffernes hule (1964), Det andet værelse (1966) og Læserne skriver (1974). Det er sidstnævnte man kan høre i dag på P2, en genudsendelse fra 1975.
Læserne skriver kort fortalt: En mand mister sin kone, forflyttes til en ringere stilling, får frataget sit plejebarn og sin lejlighed. Han føler sig degraderet, mistænkt og isoleret – som en marionet i samfundsmaskineriet. Mandens vej ud af fornedrelsen er at skrive et læserbrev og forklare sin skæbne, for så hensynsløst synes han ikke, man kan behandle et uskyldigt menneske.
Medvirkende: Jørgen Ryg, Bjørn Puggaard-Müller, Jørgen Buckhøj, Kirsten Rolffes, Gyrd Løfqvist og Carsten Hein. Instruktion af Peter Eszterhás og oversættelse af Peer Hultberg

*P2, kl. 22.16: Læserne skriver

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her