Læsetid: 3 min.

MedieOverblik

28. maj 2004


Medielov skaber krise i Island
*Når Islands parlament mandag skal tage stilling til en ny medielov, vil præsidenten måske for første gang i republikkens historie bruge sin vetoret, skriver Ritzau. Den politiske krise skyldes, at regeringen og statsminister David Oddsson har fremlagt et lovforslag, der gør den islandske medielov til en af de strengeste i Vesteuropa. Forslaget menes at være rettet mod mediekoncernen Nordurljos, som igen er ejet af finansgruppen Baugur. Loven indebærer, at et selskab ikke både må eje en tv-station og en avis, og det er netop, hvad Baugur gør. Den officielle begrundelse for den ny lov er, at den skal forhindre en magtkoncentration, men motivet bag regeringens forslag er tilsyneladende så åbenlyst, at islændingene godt er klar over, at det handler om at lukke munden på statsministerens modstandere. Netop Baugur og Nordurljos har udfordret statsminister David Oddsson ved at anlægge en socialliberal og Europavenlig holdning, hvilket har været en torn i øjet på den konservative regeringsleder.nt

Bogklub I
*Gyldendal handler i strid med konkurrencereglerne, når forlaget sælger nye bøger med medlemsrabat i Gyldendals Bogklub, mens samme bog sælges til fuld pris hos boghandlerne. I en principiel sag har Konkurrencestyrelsen afgjort, at Gyldendal omgående skal ophøre med at sælge de billige bøger i bogklubben.
Styrelsen fastslår, at der er tale om misbrug af Gyldendals dominerende stilling på bogmarkedet. Ifølge Radioavisen er Gyldendals administrerende direktør, Stig Andersen, stærkt forundret over afgørelsen, og han anker nu afgørelsen til Konkurrenceankenævnet, fordi han ikke finder det dokumenteret, at Gyldendal har en dominerende stilling på det danske marked.nt

Bogklub II
*Dansk Forfatterforening er meget imod den afgørelse, Konkurrencerådet har truffet om, at forlag med bogklubber forbydes at udsende billige bogklubudgaver af for eksempel nye romaner.
»Vi er sådan set enige med forlagene, og de fleste andre aktører i sagen om, at det ikke er en heldig afgørelse, som Konkurrencerådet har truffet. De danske forfattere sidder absolut ikke og klapper i deres små hænder på grund af afgørelsen,« siger Per Helge Sørensen, som er formand for Dansk Forfatterforening til Ritzau. Dansk Forfatterforening mener, at Konkurrencerådet har fremlagt sagen, så det ser ud, som om foreningen er på rådets side. Men det er langt fra tilfældet.
»I enkelte tilfælde kan det måske godt være gavnligt, men overordnet set er det at underminere fastprissystemet. Erfaringer fra andre lande viser, at der kan opstå nogle kulturpolitiske problemer, idet den meget »smalle« bog kan komme i klemme,« siger Per Helge Sørensen.nt

Undersøgelse kritiserer Sky
*Sky Radio svigter ifølge en ny undersøgelse udlandsnyhederne og opprioriterer nyheder om det nære og private, skriver Berlingske Tidende. Tophistorien i en nyhedsudsendelse den 4. maj var eksempelvis: »Utroskab giver psykiske problemer«, og den slags historier er karakteristiske for radiostationens nyhedsudbud. Det viser en undersøgelse foretaget af professor Ib Poulsen, Roskilde Universitetscenter. »Sky News har sloganet »Hele verden til hele Danmark«, og hvis man skal tage stationen på ordet, så lever den ikke op til sit eget ideal, ligesom den heller ikke opfylder public service forpligtelserne om alsidighed og mangfoldighed,« siger Ib Poulsen til Berlingske Tidende. nt

Folketinget på DR
*Fra næste folketingsår får DR’s seere mulighed for at følge Folketingets arbejde på tæt hold. DR og Folketinget har indgået en transmissions-aftale, der betyder, at DR 2 fra oktober 2004 begynder at sende direkte fra forhandlingerne i folketingssalen og fra udvalgte høringer. Hidtil har DR 2 ikke sendt om formiddagen og først på eftermiddagen, men med aftalen har DR sagt ja til at transmittere fra Folketinget på alle mødedage fra klokken 9.00 til 16.00 – onsdage og torsdage dog indtil klokken 17.00. Dermed går mange seere fremover glip af tv-shoppen. nt

Kortes muligt
*Vivien Mirjam Batory, der er kendt fra DR’s programmer på tegnsprog, er blevet hædret med legat på 8.000 kr. af Danske Døves Landsforbund.
*Logo bliver den første amerikanske tv-kanal specielt målrettet til bøsser og lesbiske. Viacom og MTV samarbejder om kanalen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her