Læsetid: 3 min.

Mennesket har værdi i sig selv

En række organisationer, foreninger og enkeltpersoner har taget initiativ til at oprette socialpolitisk forening og nedsætter en alternativ velfærdskommission. De har fået nok
11. maj 2004

Dr. phil Per Schultz Jørgensen er bekymret. Han er formand for socialpolitisk forening, som består af foreninger og enkeltpersoner på tværs af partipolitiske og fagpolitiske skel. De kalder til mobilisering mod den udvikling, de mener menneskesynet har taget i Danmark:
»Den måde, vi behandler mennesker på i vores samfund, er bekymrende. Den tager udgangspunkt i et menneskesyn, der er kendetegnet ved paroler som ’Noget for noget’ og ’Mest muligt for pengene.’ Alt tænkes i økonomiske rammer og det korrumperer de menneskelige relationer,« siger Per Schultz Jørgensen.
I går afholdt foreningen pressemøde som startskud på en række debatmøder, høringer og seminarer, der er drivkraften i mobiliseringsprojektet. Første debatmøde afholdes i Skive på torsdag, og derefter rykker foreningen videre rundt i landet for at mobilisere befolkningen.
Udover, at foreningen har planlagt at udgive en række hvidbøger, så har de nedsat det, de kalder den alternative velfærdskommission. En kommission, der skal fungere som modtræk til regeringens velfærdskommission:
»Vores kommission skal både udformes alternativt og arbejde alternativt. Den er sammensat af personer, der repræsenterer det samfund, vi lever i, for jeg tror ærlig talt, at folk er trætte af, at vores samfund skal formes af økonomer og teknokrater,« siger Per Schultz Jørgensen.

Demografisk udvikling
Formand for den alternative velfærdskommission, professor Bent Rold Andersen, fortæller, at kommissionen vil se på et bredere perspektiv, end det regeringens kommission beskæftiger sig med:
»80 procent af regeringens velfærdskommissions arbejde handler om den såkaldte ældrebyrde. Det vil vi da også interessere os for, men det synes vi, der er nok opmærksomhed omkring. Og så vil vi i øvrigt ikke bruge det ord,« siger Bent Rold Andersen.
I stedet vil den alternative velfærdskommssion kalde det en demografisk udvikling, men kommissionen vil i højere grad beskæftige sig med de udstødte grupper som udlændinge og langtidsledige:
»Hvad med alle de sociale problemer, der er her og nu? De tager altså ikke 30 år om at udvikle sig, og de grupper bliver forsømt af regeringens velfærdskommission, der udelukkende arbejder udfra økonomiske hensyn. Vi arbejder ud fra det synspunkt, at mennesket har værdi i sig selv« siger Bent Rold Andersen.

Gode gamle værdier
I kommissionen sidder også repræsentanter fra disse udstødte grupper. Det er besluttet for at opfylde en ambition om at have en kommission med reel menneskelig erfaring fra de grupper, som mobiliseringen ifølge Per Schultz Jørgensen i høj grad handler om. De marginaliserede og udstødte.
»Der har dannet sig en meget straffende holdning overfor de mennesker, som ikke kan byde ind med noget for noget,« siger Per Schultz Jørgensen og forsætter: »Vi kalder til modstand mod det menneskesyn og til kamp for de gode gamle værdier som respekt for det enkelte menneske. Ja, det er lige før, man kan kalde det en vækkelse. I hvert fald en bevægelse.«
Med i bevægelsen er både foreninger og enkeltpersoner. Blandt andet er forfatter Stig Dalager og økonomiprofessor Jesper Jespersen med ved pressemødet som enkeltpersoner, og Anders Bondo Christensen er med som formand for Danmarks Lærerforening.
Et bredt udsnit af personligheder, der indtil slutningen af 2004 skal arbejde for at mobilisere danskerne og for at skabe ’et Danmark vi kan være bekendt’ som er mobiliseringens slogan.
Den alternative velfærdskommission fortsætter ind i 2005 og vil udover at reagere på de udspil, der kommer fra regeringens velfærdskommission, også selv udforme konkrete løsningsforslag på den demografiske udvikling og de sociale problemer i det danske velfærdssamfund.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu