Læsetid: 2 min.

Montmartre genopstår under Jazzfestival

Klavertrioer, brasilianske verdensstjerner og en kort genåbning af alle tiders mest berømte spillested i København, Montmartre, er blandt højdepunkterne ved den kommende sommers jazzfestival i København
26. maj 2004

Festival
Et genoplivet Jazzhus Montmartre bliver en af hovedattraktionerne under den kommende jazzfestival i København. I et par dage vil det for første gang siden lukningen af Montmartre i Store Regnegade i 1976 være muligt at høre jazz i de lokaler, hvor musikere som Stan Getz, Dexter Gordon, Ben Webster og danske Niels-Hennig Ørsted Pedersen op gennem 1960’erne og 1970’erne boltrede sig og gjorde København til Europas jazzhovedstad. Det blev afsløret, da programmet for den 26. udgave af Copenhagen Jazzfestival i går blev præsenteret.
Det er den danske pianist Niels Lan Doky, der under overskriften ’A Tribute To Montmartre’ har samlet et hold musikere til at give to koncerter i forbindelse med optagelserne til en dokumentarfilm om det gamle jazzhus, og blandt musikerne er naturligvis Niels-Henning Ørsted Pedersen, der fik sin debut som professionel musiker i netop Montmartre i begyndelsen af 1960’erne.
Årets jazzfestival indeholder dog andet end det korte gensyn med Montmartre. Med et program, der indeholder mere end 800 koncerter, lever festivalen kvantitativt op til mængden af koncerter fra sidste år, og som tidligere er der både blevet plads til de mest populære navne og de til yngre og mere ukendte musikere.
Selvom festivalen ikke har noget musikalsk tema, så er et gennemgående træk ved årets program de mange pianister, der gæster byen. Blandt hovednavnene er den amerikanske pianist Ahmad Jamal, der spiller med sin jazz-trio i Glassalen, ligeledes amerikanske Herbie Hancock, der sammen med bland andet Wayne Shorter spiller på Det Kongelige Teaters Gamle Scene og Keith Jarret, der i forbindelse med modtagelsen af Léonie Sonnings Musikpris den 7. juli giver en koncert med hans trio Jack DeJohnette og Gary Peacock.
To brasilianske musikere er også blandt de optrædende på festivalen. Lørdag den 10. juli spiller Milton Nascimento i Glassalen og få timer senere optræder en af Brasiliens populæreste musikere Gilberto Gil på Plænen i Tivoli. Udover at være komponist, sanger og guitarist er Gilberto Gil også kulturminister i Brasilien, men for en kort periode har han lagt politikken til side og fokuserer på musikken.
Flere nye spillesteder er kommet til, heriblandt Øksnehallen, hvor den nyeste jazz under titlen ’Future sound of Jazz’ er rykket ind, og Statens Museum for Kunst, der efter renoveringen af koncertsalen har nedbragt efterklangen med 10 sekunder, så det nu er muligt at holde koncerter i museet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu