Læsetid: 2 min.

Neoantisemitisme

21. maj 2004

Øjekast
*Et sært insisterende spørgsmål høres stadigt hyppigere i europæisk offentlighed, skriver filosoffen Bernard-Henri Lévy i Le Point: Er jøderne ikke gået for vidt med deres idelige forsøg på at monopolisere offerrollen? Dyrker de ikke kun shoas minde for at suge løs af den globale medlidenheds ressourcer på bekostning af andre lidende folkeslag, især palæstinenserne?
Lévy vender anklagen om. »Mere end noget andet er det palæstinensernes skæbne, som fordunkler andre folks tragedier. På den ene side har vi de 5.000 ofre for Den Anden Intifada – snart sagt hvert et mord og begravelse dækkes af kameraer og verdenspresse. På den anden de millioner af døde i Burundi, Syd-Sudan, Sri Lanka osv – om dem ikke et ord, ikke et billede, de er ansigtsløse døde. Da overlevende fra klodens glemte krige ved Durban-konferencen i 2001 gjorde anskrig, blev de overdøvet af et langt højere brøl: Der findes kun en kriminel ideologi, og det er zionismen. Der findes kun et interessant offer, og det er det palæstinensiske folk. Er du hverken palæstinenser eller forfulgt af zionismen, tæller din lidelse ikke.
Lévy strammer pointen: Antizionisme er altid allerede antisemitisme. Selvfølgelig er det fuldt legitimt at fordømme denne eller hin israelske regering. Men da zionismen er selve det bærende princip for Israel, medfører antizionisme uvægerligt fjendskab over for Israels eksistens. Antizionisme er intet andet end antisemitismens moderne klædedragt, fordi den ene af alle folk nægter jøderne retten til egen stat.
Husker De Bernanos (fransk højreradikal forfatter, red.) og hans gådefulde ord – at »Hitler har bragt skam over antisemitismen«? Her kommer nu antizionismen ind og rehabiliterer det, som var diskvalificeret i den gamle antisemitisme. Antizionismen relegitimerer og reaktiverer de gamle reflekser, som kampen mod antisemitismen havde lyst i band: Den jødiske
finanskapitals ondsindede verdenskomplot, palæstinenserne som det lidende Kristus-folkeslag, anklagen for Gud-mord.«
»De ’progressives’ antizionisme, nynazistiske ungdomsbanders vanhelligelse af jødiske grave i Herrlisheim, Alsace, de unge indvandrerknægte i vores forstæder, som drømmer om at føre intifadaen ind i vores byer, antiglobalisterne, som fraterniserer med Ramadans euroislam og de mange almindelige skikkelige franskmænd, som ikke et øjeblik tvivler på, at den lillebitte jødiske stat er farligere for verdensfreden end Norkorea, Rusland, Pakistan og Bushs USA tilsammen, den radikale islamisme og Le Pens popularitet – alle disse ting truer nu med at løbe sammen i en farlig cocktail, som det er på tide at imødegå på det skarpeste ved at appellere til samvittigheden hos den enkelte. Til medierne, ja, og til politikerne, selvfølgelig, men fremfor alt til den offentlige mening. Det er bydende nødvendigt at forklare, at antisemitisme ikke kun er jødernes problem – det er ved at blive Frankrigs problem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her