Læsetid: 3 min.

Opfindelser opfylder drømme

Forskere helt ned i otte års alderen fik i går priser for 18 elegante løsninger på ting, vi ønsker os – fra lugtfri gylle til en skoldhed kop te på en norsk bjergtop
1. maj 2004

Opfindelser er svar på ønskedrømme. Dog var støvsugeren med legofilter eller plæneklipperen, der selv ordner haven, desværre ikke med, da der i går blev afholdt finale i
Ingeniørhuset i København mellem 18 præmieprojekter i årets konkurrence, Unge Forskere 2004.
En af dem, der kom tæt på at løse hverdagens presserende problemer var Jacob Brix, 15 år, 8. klasse på Rønde skole på Djursland. Jacobs to yngre brødre og lærerforældre så stolte til, da videnskabsminister Helge Sander overrakte ham en af de to andenpræmier i Natur&Teknik, der tildeles forskere op til 8. klasse.

Fortrøstningsfuld forsker
Jacob Brix fik præmien for sin Kopkoger, der kan koge vand ved hjælp af solceller, så man for eksempel kan nyde en skoldhed kop te på toppen af et bjerg – en idé, han fik, da familien var på fjeldtur i Norge.
»Den kan hænge på tasken,« forklarer han og demonstrerer, hvordan solcellerne sidder på koppen med et lille hængsel, så de kan klappes ud og danne mere overflade. Solcellerne flaprer, som de hænger der på koppen, men Jacob er fortrøstningsfuld: »Der kommer nye, bedre solceller,« lover han.
Engang hed forskerkonkurrencen Fysiknålen, får jeg at vide undervejs, mens jeg under talerne ærgrer mig over, at man endnu ikke har opfundet et tyggegummi, der destruer sig selv efter 20 minutter. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre af den smagsprøve, jeg nuppede ovre ved standen for MediGum, hvor Anders og Martin, to korthårede, kønne fyre, har udviklet tyggegummi med det smertestillende stof acetylsalicylsyre. Blandt fordelene er, at også mindre børn kan bruge det, og at man ikke behøver væske. For det fik de en af de tre andenpræmier i kategorien for unge under 22 år. Men sluge produktet turde jeg ikke, selv om det ifølge plancherne virker bakteriehæmmende, blodpropsforebyggende og andet godt.
Førstepræmien for de yngste gik til den forbilledlige formidling af, som det hed i begrundelsen, ‘vanskelig forskning’, forestået af to andenklasser på Sdr. Vang Skole i Kolding i et projekt om affald. Elegant håndskrevne skilte på karton, mærket ‘tomat’, ‘brød’ osv. i kompostkasser demonstrerede de smås viden om affaldshåndtering og –sortering, som de har glæde af i deres hverdag. Eleverne har også afholdt en konference om affald med indbudte gæster, hvor de holdt forelæsning om deres forskningsresultater.

Information som køleskab
Blandt de yngste dominerede de nære ting og fysiske behov, som kopkogeren og iagttagelser af fugle, dyr – og køleskabe. Tre børn, Cecilie, Bikram og Jeppe, der så ud til at være i 12-års-alderen, havde som illustration af isolationens mysterium blandt andet fremstillet den enklest tænkelige køleskabsmodel af et hårdt sammenrullet eksemplar af Information fra 10.-11. april 2004.
Førstepræmierne på 10.000 kr. i den voksne ende gik til to medicinsk betonede projekter: Martin Bennetzens »Hypoteser og overvejelser om fremtidig cancerbehandling ved anvendelse af biofysiske principper«, der »kombinerer f.eks. fysisk kemi, biokemi, biologi, nanoteknologi og fysik«. Den anden førstepræmie gik til den eneste deltagende kvinde i den voksne afdeling, Charlotte Strandkvist, for en vejledning til syntetisering af
N-methyl fluoxetin til det antidepressive lægemiddel Fluoxetin.
I sin tale til de unge mennesker roste videnskabsminister Helge Sander med god grund de unge forskere som ‘rollemodeller’, der skal hjælpe Danmark over i videnssamfundet og styrke os i den globale konkurrence.
Mere overraskende var det, da han med ét skiftede til en anden vare fra Venstres velfærdshylder: »Så vi også får råd til ældrepleje i fremtidens samfund!,« begrundede Sander forskningens nødvendighed, til synlig forbløffelse for en forsamling domineret af under 22-årige.
Men at forskning grundlæggende er svar på menneskers ønskedrømme – om at slippe for besvær, få bedre helbred og skaffe sig af med selvpåførte miljøproblemer – dét gik op for mig denne eftermiddag. Men også, at det sjældent er gjort med den gode idé alene. Indbygget nysgerrighed, daglig iagttagelse, matematisk sans og stor tålmodighed er uomtvistelige fordele.
Iøvrigt pakkede jeg mit tyggegummi ind i papir og stak det ned i tasken. Men det får jeg næppe præmie for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her