Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

27. maj 2004


Arkitekturpris til Olafur Eliasson
*Nykredits Arkitekturpris på 300.000 kroner er siden 1987 blevet uddelt til personer, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for arkitekturen. Arkitekturprisen 2004 tilfalder den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.
Eliasson har senest markeret sig med installationen The
Weather Project på Tate Modern i London, og åbner sin første store udstilling i Danmark på ARoS 8. oktober. Af bedømmelsesudvalgets motivering lyder: »Olafur Eliasson viser arktitekturens potentiale for at skabe oplevelser. Han inddrager naturen og vejret i arkitekturen og hjælper os med at opleve bygninger eller byrum på en anden og rigere måde ved at lade os være en del af arkitekturen.«
Opmuntringslegatet på 50.000 kroner, der har været uddelt til én eller flere talentfulde arkitekter, der har gjort sig bemærket i arkitekturkredse, går til Arkitekt MAA Henrik Valeur for arbejdet med at udvikle en arkitektur, der svarer til en ny, globaliseret virkelighed.
Priserne overrækkes af kulturminister Brian Mikkelsen i Nykredits hovedsæde 8. juni. msk

Popkunst til Århus
*Siden Århus’ nye kunstmuseum ARoS åbnede i april, er publikum strømmet til for at se den nye bygning og præsentation af den faste samling. 29. maj åbner museet for første gang dørene til sit 1.100 kvadratmeter store særudstillingsgalleri med udstillingen POP CLASSICS.
Den omfatter knap et halvt hundrede kunstværker fra perioden 1956-75 udformet af 16 af popkunstens fremmeste skikkelser, der bidrager med såvel malerier og grafik som skulpturer og installationer.
Det er første gang i 40 år, at en udstilling af amerikansk popkunst i den størrelsesorden vises i Danmark. Blandt værkerne finder man blandt andet
Edward Kienholz’ installation The Portable War Memorial fra 1968, Robert Rauschenbergs Soundings, hvor publikum via mikrofoner kan klappe skjulte motiver frem, og James Rosenquists Horse Blinders, der udfylder alle fire vægge i et særligt rum.
ARoS’ direktør Jens Erik Sørensen har længe ønsket at lave en popkunst-udstilling, men pladsen på det gamle museum var for trang.
»Derfor er vi meget glade for udlånet fra Museum Ludwig, der dermed har givet os en håndsrækning til at skabe os en identitet på den internationale kunstscene,« siger han til Ritzau. Udstillingen kan ses frem til 5. september. msk

Cinemateket i Tivoli
*Tivoli og Cinemateket er gået sammen om at afholde tre stumfilmarrangementer med musikledsagelse i Tivolis koncertsal i maj og juni.
Programmet indledes i aften kl. 19 med D.W. Grifftihs En Nations Fødsel fra 1915, akkompagneret af Tivolis Symfoniorkester.
2. juni kl. 19.30 præsenteres Victor Sjöströms svenske hovedværk, Körkarleni, efter Selma Lagerlöfs roman. Filmen flankeres af den svenske komponist Matti Bye og hans ensemble.
Endelig vises 4. juni kl. 19.30 to film med stumfilmsstjernen Valdemar Psilander – August Bloms Ved fængslets port fra 1911 og Holger Madsens Evangeliemandens liv fra 1915. Musikken leveres af pianisten Neil Brand.
Billetter via Billetnet eller i Tivolis Billetcenter. msk

Filmfestival i besat område
*En ny filmfestival vil i juni måned trodse sikkerhedshegn og ufred mellem israelere og palæstinensere i de besatte områder på Vestbredden.
Det er den israelske instruktør Elia Suleiman og hans iranske kollega Jafar Panahi, der står bag initiativet til Ramallah International Film Festival (RIFF), der efter planen skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.
Festivalen indledes 17. juni med Walter Salles The Motorcycle Diaries, der er én af i alt 40 film på programmet.
Heriblandt arrangørernes egne film og værker af unge instruktører i området.
»Ideen er at lave en festivalm der kan åbne op for regionen og bryde det dødvande, som hele Palæstina-konflikten sejler i,« siger festivalens direktør, Adam Zuabi, til BBC.
Festivalen bakkes op af den arabiske tv-station Al-Jazeera, den engelske Channel 4 samt den italienske brancheorganisation API. msk

Kortest muligt
*Kunstnerisk protest Med tøj, modeshow, fest, billeder og musik viser en række kunstnere, at de ønsker et Danmark med frihed til forskellighed. Det sker i protest mod »regeringens menneskesyn, hvor alle klones efter regeringens model«. Forskellighedsfesten, som protesten hedder, finder sted på Gallopperiet på Christiania i aften fra kl. 19-21. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her