Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - Kultur

4. maj 2004

Aarhus Teater 2004/2005
*»Teatret er en levende del af samfundet – ikke et alternativ.« Sådan lød en af åbningsreplikkerne, da Aarhus Teaters nye chef, Madeleine Røn Juul, lørdag præsenterede sit første repertoire som chef for den jyske landsdelsscene efter Palle Jul Jørgensens mangeårige ledelse.
Sæsonen 2004-2005 kommer til at kredse om spørgsmålet: ’Hvem er vi – og hvorfor?’ med udgangspunkt i perioden fra Anden Verdenskrig og frem til midten af 1980’erne, hvor der blev stillet spørgsmålstegn ved blandt andet familiestruktur, kvindefrigørelse, forholdet til autoriteterne, seksualiteten og forbrugersamfundet.
Næste sæsons repertoire spænder således fra spanske La Fura dels Baus’ provokatoriske seksualsatire, XXX, der opføres i samarbejde med Århus Festuge i starten af næste sæson, til forestillingen Julius Cæsar om kønnenes kamp og kampen om magten samt et gæstespil af Schaufuss-balletten med titlen H.C. Andersen, der ikke er til at komme udenom i forud for 200-årsdagen for hans fødsel.
På en af teatrets mindre scener, Scala, opføres Fassbinders Angst æder sjæle op, hvor kærligheden kommer på prøve i konflikt mellem kulturelle og aldersmæssige normer. Sæsonen sluttes på store scene med en nyopsætning af musicalen Cabaret. msk

Master i Ibsen
*Center for Ibsen-studier ved Universitetet i Oslo kan til efteråret tilbyde verdens første mastergrad i Henrik Ibsen. Amanuensis ved Ibsen-centret, Astrid Sæther, der har været med til at markedsføre studiet, siger til NRK: »Interessen er stor. Vi har fået henvendelser fra Asien, Afrika, Østeuropa og Ukraine«.
Den to-årige mastergrad i Ibsen-studier er centreret om udviklingen af det moderne drama med udgangspunkt i Ibsens liv og dramatik. Studiet er internationalt rettet, og undervisningen foregår på engelsk. I tillæg håber universitetet på at indlede et samarbejde med institutioner i udlandet. »Vi har en idé om et konkret samarbejde med Shakespeare-instituttet i England, som har en tilsvarende mastergrad i Shakespeare,« siger Sæther.
Ibsen-centret har arbejdet på at etablere en international mastergrad i Ibsen-studier i 12 år, men først nu ser det ud til at lykkes.
»Vi har manglet ressourcer, så det har været svært. Men nu er vi så heldige, at både fakultetet og universitet i det hele taget, har indset, at dette er en fin måde at profilere Universitetet i Oslo på,« siger Astrid
Sæther. msk

Barometerfest
*Danmarks Radio valgte sidste år at lukke Det Elektriske Barometer på P3 med virkning fra 1. januar 2004. Demonstrationer og protester fra hengivne lyttere fik dog overbevist ledelsen om, at Barometeret skulle fortsætte til udgange af 2004. På trods af at året endnu er lige så ungt, som mange af de lyttere, der trofast tænder for radioen søndag aften, har tre af disse besluttet sig for at udvise lidt rettidig omhu.
Således har man arrangeret endnu en redningsaktion i form af en Barometerfest med slagordene ’Vi vil stadig ikke være stille!!!!’.
Der er tale om en koncertmaraton i Studenterhuset i København 8. maj fra kl. 17-02. De deltagende danske bands har alle en fortid, nutid eller fremtid på Barometerets hitliste, og for at skabe den rette barometerstemning vil der være digtoplæsning inden koncerterne af Anita Egelund og Frederik Bjerre. Alle involverede tilbyder deres ekspertise gratis for at støtte den gode sag. msk

Spot-festival i Århus
*Dansk Rock Samråd (ROSA) har just offentliggjort de sidste navne til Spot 10-festivalen i og omkring Musikhuset i Århus i dagene 4.-5. juni.
Blandt dem finder man svenske Bergman Rock – den engelsksprogede inkarnation af Bob Hund – den tidligere Fielfraz-sanger Claus Hempler, Dear samt de tre nyere danske bands Joyce Hotel, Moborosi og Sodastar.
Et nyt tiltag på årets Spot-festival bliver Klub Kashmir, der er inspireret af London-spillestedet af samme navn. Klubbens grundlægger Tony Moore vil her præsentere et udvalg af nordiske talenter inden for singer/songwriter-traditionen: Teitur, Sondre Lerche, Catherine Tran Band og Simon Lynge.
Desuden har chillout-arrangementet Stella Polaris, der normalt finder sted i de københavnske og århusianske parker i sommermånederne, fået en lille aflægger på græsset foran musikhuset. msk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu