Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - Kultur

11. maj 2004

Ingen fodnote til Lenin
*Den omstridte Lenin-statue, der opstilles i forbindelse med
Arbejdermuseets udstilling Folkets århundrede, bliver ikke udstyret med en forklarende note om, hvem han var. Kulturminister Brian Mikkelsen har nemlig afvist at diktere Arbejdermuseet at
udforme en sådan, på trods af at Dansk Folkepartis kulturordfører Louise Frevert, har bedt ham sende et såkaldt hyrdebrev til Københavner-museet. I sit svar til Frevert, angiver Mikkelsen: »Der er ikke tradition for – og det vil heller ikke være hensigtsmæssigt – at kulturministeren blander sig i det enkelte museums faglige dispositioner. Det er efter min opfattelse et godt princip, der ikke bør fraviges.«
Kulturministeren har tidligere medgivet sin forståelse for, at Frevert føler sig stødt af statuen af Lenin, som han kaldte »en af verdenshistoriens største bødler.« Men han agter altså ikke at blande sig i Arbejdermuseets disponeringer. msk

Sikkerheden i fokus i Cannes
*Terrortrusler og strejkende franske skuespillere har sat ekstra fokus på sikkerheden forud for filmfestivalen i Cannes, der åbner i morgen.
Således er mere end 1.000 franske betjente afsat til at holde øje med festivalen. Og det er mere end beredskabet efter 11. september,
Lørdag eftermiddag forsøgte 100 franske demonstranter at forhindre en sending film i at nå frem til festivalen. Demonstranterne har strejket siden august i fjor, hvor den franske regering skar i bistanden til skuespillere og teknikere, der arbejder freelance.
Festivalens direktør, Dominique Cayla, forsikrer, at situationen er under kontrol. »Vi respekterer skuespillernes behov for at blive hørt. De har givet os deres ord for, at såvel filmvisningerne som selve festivalen vil forløbe i ro og mag,« udtaler hun til CNN.
Til gengæld har festivalens ledelse lovet demonstranterne, at finde plads til mindre aktioner i festivalens skygge. msk

Warner sænker priserne
*Efter tre svære år med faldende pladesalg forsøger Warner nu at pynte på tallene. Taktikken er at sænke priserne på alle de udgivelser, der har været i handlen i mere end 18 måneder – i første omgang begrænset til det amerikanske marked.
Her vil priserne på ikke færre end 1.776 albums falde fra 19 dollar til mellem 10 og 14 dollar, skriver pladeselskabet i en pressemeddelelse.
Warner udgiver kunstnere som Madonna og Missy Elliot, og indrømmer indirekte, at prisniveauet på cd’er er for højt.
»Efter flere samtaler med vores største forhandlere om hvordan vi kan lokke kunderne tilbage i butikken, har vi besluttet at gennemføre den mest omfattende prissænkning i vores levetid,« lyder det af pressemeddelelsen. msk

Designstuderende i praktik
*Erfaringer viser, at forholdet mellem designere og erhvervslivet ikke fungerer tilfredsstillende, og det svækker både virksomhedernes konkurrenceevne og designernes mulighed for at finde arbejde.
Derfor etablerer Kulturministeriet, der overordnet varetager designuddannelserne, nu en praktikordning for studerende ved landets design- og arkitektskoler. Ordningen skal udvikle de erhvervskompetencer, som designerne grundlæggende mangler.
Praktikordningen omfatter Designskolen Kolding, Danmarks Designskole samt designafdelingerne på Arkitektskolen Århus og Kunstakademiets Arkitektskole i København. Kulturministeriet har indledt et samarbejde med Dansk Design Center, der skal stå for den tværgående koordinering.
Kulturminister Brian Mikkelsen udtaler:
»Vi iværksætter denne ordning for at sikre, at det enorme potentiale, der ligger i de kreative kræfter, kan blive realiseret for danske virksomheder. Der er meget mere forretning og potentiale i dansk design, end det vi ser udnyttet i dag.«
msk

Kortest muligt
*Dalí Den spanske, surrealistiske kunstmaler Salvador Dalí, som døde i 1989, ville have fyldt 100 år i dag. I den anledning præsenterer den amerikanske arkitekt Daniel Libeskind en model for et Salvador Dali-museum i den tjekkiske hovedstad Prag.
*Biografklub Danmark Frem til 18. maj er der mulighed for at få brugt eventuelt overskydende billetter til Biografklub Danmark, som medlemmer endnu ikke har fået anvendt. I Gentofte viser den lokale bio Rembrandt, Love Actually, Intolerable Cruelty, Calendar Girls og Villa Paranoia i nævnte rækkefølge. msk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu