Læsetid: 3 min.

Protektionisme finder nye veje

Eksperter på Copenhagen Consensus advarer om, at EU er ved at bygge nye handelshindringer i form af høje krav til fødevaresikkerhed. Den danske regering afviser undersøgelse
28. maj 2004

Mens ’gamle’ barrierer for handel som told, kvoter og landbrugsstøtte langsomt er på vej mod historiebøgerne, så finder regeringerne i EU og USA nye måder at beskytte deres landmænd på. Høje krav til fødevaresikkerhed og miljøbeskyttelse ser ud til at blive den måde, som de rige lande fremover vil forsøge at spænde ben for livsvigtig eksport fra Afrika og Asien.
Det konstaterede førende eksperter inden for handelsbarrierer i går på ungdomsforummet under konferencen Copenhagen Consensus. En af de tre slipseklædte eksperter på podiet i Den Sorte Diamant var professor Kym Anderson fra Universitetet i Adelaide, Australien. Han sagde:
»Told og landbrugsstøtte ser heldigvis ud til at blive formindsket. Men desværre tyder alt på, at der i stedet bliver rejst flere og flere ikke-toldmæssige barrierer. EU har f.eks. i mange år afvist genmodificerede afgrøder og produkter med henvisning til forbruger- og miljøsikkerhed på trods af, at blandt andre den britiske professor David King har frikendt genmodificerede produkter for risiko.«
I Verdensbanken har et eksperthold ledet af J.S. Wilson i flere omgange lavet studier, som viser, hvor meget u-landene taber på grund af de nyere handelshindringer. Et studie har vist, at hvis EU og USA valgte at bruge de internationale standarder og ikke deres egne for indholdet af antibiotika i oksekød, så ville u-lande som Sydafrika og Brasilien kunne øge deres salg af oksekød til amerikanere og europæere voldsomt. Et andet Wilson-studie viser, at EU’s grænseværdier for indholdet af giftstoffet aflatoksin i bl.a. jordnødder har en stor skadevirkning i Afrika. Ifølge studiet mister Afrika årligt eksportindtægter på 670 mio. dollar (ca. fire milliarder kr.), men redder som følge af grænseværdien under et menneskeliv i EU om året.

Kløvet tunge i EU
Professor og tidligere hollandsk udviklingsminister, Jan Pronk, sagde på konferencen i går, at u-landene ikke skal vente meget hjælp fra EU til at få mere gang i deres landbrugseksport.
»EU har en splittet politik i forhold til at hjælpe udviklingslandene. For eksempel fremsatte EU’s handelskommissær Pascal Lamy for nylig et forslag om at fjerne al eksportstøtte, så u-lande ikke skal opleve, at de på deres egne hjemmemarkeder udkonkurreres af støttede produkter fra EU. Men samtidig så stiller EU højere og højere krav til de fødevarer, som afrikanske lande gerne vil eksportere. Disse såkaldte ikke-toldmæssige barrierer er meget sværere at gennemskue og derfor effektive til at spænde ben for u-landene,« sagde Jan Pronk.

Boel sig nej
I Folketinget forsøger SF at få sat de nye former for handels-benspænd på dagsordenen. SF har således stillet ikke mindre end tre beslutningsforslag. SF’s fødevarepolitiske ordfører, Jørn Jespersen, foreslår, at der skal være et udviklingsprincip i EU’s forhold til u-landene. Det vil sige, at EU-standarder inden for hygiejne og miljø hele tiden skal vejes op mod, hvor meget de koster u-landene i form af tabte eksportindtægter.
Firkantet udlagt: Hvis EU kan bidrage til at redde 5.000 menneskeliv i Afrika årligt, så må vi leve med en minimal risiko for, at én europæer dør af madforgiftning.
Da forslagene blev førstebehandlet i Folketinget blev de på regeringens vegne afvist af fødevaremininster Mariann Fischer Boel, som sagde:
»Regeringen ønsker fortsat at lægge meget stor vægt på forbrugerbeskyttelse og vil meget hellere sætte fokus på de bestræbelser, som vi vel alle sammen burde have, nemlig at løfte u-landenes standarder, så de kan matche det fødevare-sikkerhedsmæssige niveau, vi fortsat har et ønske om at fastholde i EU.«
SF’s forslag er nu til behandling i Folketingets fødevareudvalg.

hai@infomation.dk

*http://tema.information.dk/beregning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her