Læsetid: 3 min.

’Roma-børn skal oplæres’

EU-delegationschef vækker harme med udtalelse om at, roma-børn må fjernes fra deres familier for at blive oplært i ’normale sociale værdier’
15. maj 2004

BRUXELLES – Lederen af Europa-Kommissionens delegationskontor i Slovakiet, Eric Van der Linden, har fået en formel reprimande af sine overordnede. Det sker, efter at han offentligt har slået til lyd for, at sigøjneres børn tvangsfjernes fra deres forældre for at sikre dem oplæring i »normale sociale værdier«.
I et interview i hollandsk tv anbefalede Van der Linden, at sigøjnerbørn tvinges til at gå i kostskole for at unddrage dem deres familiers indflydelse.
Hans synspunkter har vakt harme blandt organisationer, der arbejder for romaers rettigheder. De påpeger, at tvangsfjernelser af børn fra roma-familier har en lang og smertelig historisk tradition bag sig. Helt frem til 1970’erne fandt denne praksis sted i Schweiz.
I tv-interviewet udtaler Van der Linden bl.a. følgende: »Det kan lyde groft, men det kan blive nødvendigt for os at styrke uddannelsestilbudene og indrette skolesystemet på en måde så vi – lad mig sige det i anførselstegn – ’tvinger’ roma-børn til at forblive i en form for kostskole fra mandag morgen til fredag eftermiddag.«
»På den måde vil de over længere og sammenhængende perioder få mulighed for at blive ført ind i det værdisystem, som er fremherskende i vores samfund. Ved at kombinere skolegang og opdragelse kan vi sikre, at næste generation bliver indpasset bedre i majoritetssamfundet og dermed bedre sættes i stand til at bidrage produktivt til den økonomiske vækst,« tilføjede han.

Penge til forældrene
Adspurgt af den hollandske tv-interviewer om det moralsk forsvarlige i at tvangsfjerne børn fra deres familier, svarede Van Der Linden, at man kunne tilbyde forældrene penge for at nedbryde deres eventuelle modstand imod den påtænkte ordning.
Trods krav om Van Der Lindens tilbagegang ser han ud til at have klaret skærene efter at have forsvaret sig med, at hans interview var blevet nedredigeret, og de kontroversielle udtalelser udvalgt på bekostning af hans hovedbudskab.
»Van Der Lindens centrale pointe var at henvise til gode erfaringer fra Ungarn, hvor roma-børn frivilligt går i statslige kostskoler,« hedder det i en erklæring fra Europa-kommissionen.

Ikke EU-politik
Kommissionens cheftalsmand, Reijo Kemppinen, betegner dog Van Der Lindens formuleringer som »uheldige«. »De ikke blot lyder grove – de er grove,« siger han.
»Det er ikke EU-politik at tvinge børn til at blive i kostskoler mod deres eller deres forældres vilje.« Kemppinen tilføjer, at den hollandske EU-delegationschef har lovet ikke offentligt at ytre sig om emnet igen, og at der ikke er planer om disciplinære skridt imod ham.
Valeriu Nicolae, der er leder af den internationale NGO ERIO, der arbejder for at styrke sigøjneres rettigheder, stiller sig ikke tilfreds hermed:
»Van der Linden er diplomat. Han får penge for at vælge sine ord med omhu. Kan han ikke det, må han gå af. Han får en skyhøj gage for et job, han ikke evner,« siger han. »Europa-kommissionen har udrettet store velgerninger for Roma-folket igennem mange år, og så dukker pludselig sådan en person op og taler om tvangsassimiliation. Det er helt uacceptabelt. At der ikke skrides hårdere ind imod ham, viser, at vi stadig bliver behandlet som femterangsborgere,« siger Valeriu Nicolae.
En stor del af Europas otte mio. sigøjnere lever i dyb fattigdom, har begrænset adgang til skoleuddannelse, social bistand og arbejdsmarkedet og lever generelt i udstødelse fra det øvrige samfund.
Behandlingen af roma-befolkningen var et væsentligt spørgsmål i EU’s forhandlinger med de ti nye medlemslande, der sluttede sig til Unionen den 1. maj.
Kommissionen har forlangt af de nytilkomne EU-medlemmer, at de indpasser deres sigøjnermindretal bedre i samfundslivet og samtidig opfordret Europas romaer til selv at være mere åbne over for integration.

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu