Læsetid: 1 min.

Rusland får lunser fra EU’s krambod

Op til udvidelsen har Rusland med held gjort en ihærdig indsats for at presse så flest mulige fordele ud af EU. Næste mål er russisk optagelse i WTO
1. maj 2004

Rusland synes at have gjort Uffe Elleman Jensens berømte slogan »If you can’t join them – beat them« til sit eget i forhold til EU-udvidelsen. I hvert fald har Moskva op til udvidelsen gjort en ihærdig indsats for at presse så mange fordele ud af EU, som muligt. Tirsdag underskrev parterne i Luxemburg så en aftale. På den ene side accepterer Rusland, at de fem tidligere satellitstater og tre tidligere sovjetrepublikker i Baltikum nu er medlemmer af EU og derfor har samme forhold til Moskva som alle andre EU-medlemmer.
På den anden side har Moskva fået tilgodeset en række krav. Bl.a. har EU droppet tolden på fragt mellem Rusland og enklaven Kaliningrad.
Desuden mindsker aftalen handelstariffer mellem Rusland og EU-landene og øger Ruslands stålkvota, ligesom Rusland fortsætter med at levere brændstof til atomkraftværker i de nye EU-lande.

Åbne døre
Under forhandlingerne havde Rusland udtrykt frygt for, at EU-udvidelsen ville give betydelige økonomiske tab for landet, fordi det vil miste markedsandele i især Baltikum, og Moskva stillede krav om, at den nye aftale skulle indeholde en skriftlig garanti for overholdelse af menneskerettighederne for de store russiske mindretal i Estland og Letland. Begge dele var dog tydeligvis ren handelstaktik, og den nye russiske udenrigsminister Sergej Lavrov betegnede dem da også som »rygter og anekdoter« efter underskrivningen af aftalen.
Tilfredsheden i Moskva var stor, så stor, at selv Dumaen, som har buldret højest på anti-EU-trommerne, vedtog en hensigtserklæring, som lovede øget vilje til tæt samarbejde med EU. Tilfredsheden skyldes ikke mindst, at Moskva nu fornemmer EUs støtte i en vigtig sag.
»EU-udvidelsen åbner døren for Rusland til WTO,« hedder det i en overskrift i avisen Kommersant. Ifølge Kommersant har Moskva nemlig opnået EUs principielle støtte til den optagelse i Verdenshandelsorganisationen, som landet længe har ønsket sig

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her