Læsetid: 3 min.

Sontags j’accuse mod Amerika

Det er ikke kun, hvad billederne afslører om tortur mod irakere. Det er billederne selv, der er historien, mener den amerikanske intellektuelle Susan Sontag
25. maj 2004

BOSTON - Billeder af tortur taget af bødlerne selv er en raritet i fotografiets historie. Ikke mindst derfor er den stadige strøm af gruopvækkende digitale fotografier og videofilm, som amerikanske soldater tog af fanger i Abu Ghraib-fængslet i Irak, så bemærkelsesværdig og så afslørende.
Det skriver den amerikanske intellektuelle Susan Sontag i et essay i The New York Times Magazine søndag.
»Det forfærdende er ikke alene, hvad billederne fortæller os om, hvad der skete med ’de mistænkte’ i amerikansk forvaring. Det forfærdende er også, at billederne blev taget. De to ting kan ikke adskilles,« pointerer Susan Sontag. Der findes to fortilfælde. Det ene er fra Hitlers Tyskland. Det andet fra amerikansk historie.
Sontag nævner en netop udkommet bog Photographing the Holocaust af Janina Struk, men allerede i Daniel Goldhagens bog Hitlers Villige Bødler fra 1996 præsenteres fotos af tyske soldater, som ydmyger jødiske mænd i Polen ved at stoppe dem på gaden og barbere deres skæg af.
På disse billeder ser man de tyske soldater grine. Det finder det morsomt at fornedre personer af en ringere race og dermed fremhæve egen overlegenhed. Som besættere har de behov for at bekræfte deres absolutte magt overfor magtesløse undersåtter.
Parallellen til amerikanske soldaters seksuelle ydmygelse af irakere og nedgørelsen af deres religion er slående.
En tidligere irakisk fange fortalte i et interview med The New York Times lørdag, at han var blevet tvunget til at spise svinekød og drikke spiritus i Abu Ghraib-fængslet.
»De gav mig ordre til at fordømme Islam og takke Jesus for at jeg var i live. Det gjorde jeg,« fortalte Ameed Saeed al-Sheik.
Men det bliver endnu mere interessant at hente billeder af lynchninger af »negre« fra de amerikanske arkiver taget mellem 1880 og 1930. Her ser man hvide tilskuere stå og smile stolt under sorte mænd og kvinder, der hænger i et reb fra et træ.
»Disse billeder er souvenirs fra en kollektiv handling, hvor deltagerne følte sig fuldstændig retfærdiggjort i, hvad de havde udrettet. Det samme gælder billederne fra Abu Ghraib,« skriver Sontag.
For Sontag er der imidlertid en væsensforskel mellem fotos af lynchninger og tortur i Irak. De første var ment som trofæer, der blev samlet, klistret i fotoalbummer og omdelt. I det aktuelle tilfælde synes de digitale billeder taget af amerikanske soldater ikke at være ment som trofæer til privat brug. De skulle faktisk distribueres.

Tortur som pauseskærm
Det var en slags pornografi. Det konstante underliggende tema i torturbillederne er seksuelt. Der er sadomasochisme, sodomi, voldtægt, dominans... Vi er vendt tilbage til Pier Paolo Pasolinis ekshibitionistiske film Saló fra 1975, hvor fascister i Mussolinis Saló-republik begår nogle af de værste seksuelle udskejelser man kan forestille sig mod fanger i et fængsel i Norditalien.
I Irak må de amerikanske bødler have opfattet sig som de »normale« amerikanere, der affotograferer sig selv og partnere i lignende positurer og distribuerer billederne på internettet. Nogle af billederne fra Abu Ghraib viser endda amerikanske soldater have sex med hinanden.
Flere af de sigtede vagter fremviste fotos og video til venner uden for fængslet og lagde dem ind som pauseskærm på deres computere. Ingen gæster på deres kontor skulle undgå at bemærke deres »trofæer«.
Rammende er det, når Susan Sontag understreger, at billeder af de smilende soldater minder om drengestreger fra lukkede universitetsklubber, hvor man kan finde på at stavle folk ovenpå hinanden i pyramider. »Hey, it’s just fun«, synes soldaterne at kommunikere. At USAs præsident George W. Bush selv er en »fun-loving guy,« der plejede at lave masser af drengestreger i sin studentertid, nævner essayisten ikke.
Præsidenten gør det faktisk stadig. Instruktøren Michael Moore viser i sin nye film Fahrenheit 9/11 en sekvens, hvor præsident Bush spiller klovn foran tv-kameraet få minutter, inden han på landsdækkende tv og overfor hele verden erklærer krig mod Irak.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her