Læsetid: 3 min.

Strid om ny økonomisk plan

Oppositionen står splittet, når det gælder fremtidens økonomiske kurs. S kræver ny plan, men både De Radikale og SF afviser
27. maj 2004

Er der behov for en ny økonomisk plan for at redde danskernes velfærd?
Det spørgsmål deler nu oppositionen, efter at en stribe eksperter fra både Det Økonomiske Råd og Velfærdskommissionen på samme tid har uddelt drøje hug til regeringens kurs.
Socialdemokraternes gruppeformand, Pia Gjellerup, meddelte i går i Information, at den såkaldte 2010-plan, som både regering og opposition har været enige om, ikke længere er realistisk. Selv ikke en ny socialdemokratisk regering vil kunne bringe planen tilbage på sporet.
Pia Gjellerup opfordrer i stedet oppositionen til at finde sammen om en ny økonomisk plan.
Men både De Radikale og SF afviser tilbudet. Partileder Marianne Jelved (R) vil fastholde den hidtidige plan:
»Regeringen skal holdes fast på målsætningerne i planen. Det værste, man kan gøre, er at opgive den. Udfordringerne har ikke ændret sig,« siger hun.
SF’s finansordfører, Ole Sohn, er enig:
»Det er helt, helt afgørende, at målsætningerne holdes. Det er pinedød nødvendigt, at vi bliver med at sige, at gælden skal halveres,« siger han.
2010-planen indeholder bl.a. et mål om, at gælden skal halveres, samt at 85.000 flere danskere skal i arbejde.

Snyder på vægten
Finansminister Thor Pedersen (V) fremlagde i går regeringens økonomiske redegørelse.
Her tegner regeringen et alt for rosenrødt billede af dansk økonomi, mener oppositionen.
Ole Sohn (SF) peger på, at regeringens skattelettelser i den netop vedtagne forårspakke alene forværrer billedet med 20 mia. kroner.
»Derfor er jeg enig i, at regeringen er kørt ud over planken. Men det er altafgørende, at 2010-planen holder, for ellers skubber vi bare regningen til kommende generationer,« siger han.
En ny regering bør derfor tage drastiske skridt for at genoplive 2010-planen, mener han:
»Vi må gøre boet op. De ufinansierede skattelettelser kan f.eks. ikke køre videre. Vi bliver nødt til at have et bredere skattegrundlag,« siger SF’s finansordfører.
Den radikale leder er ikke enig i at lade skatten stige. De Radikale har forslag til en skattereform, som vil være med til at rette op på Fogh-regeringens økonomiske slendrian, mener hun:
»Vi vil sætte turbo på og få vores skattesystem lavet om. Vi skal simpelthen have øget arbejdsstyrken, frem for at hæve skatterne eller lave besparelser,« siger Marianne Jelved.
Regeringen fremhæver i den økonomiske redegørelse, at ledigheden i år bliver reduceret med 22.000 personer. Forårspakken bidrager til dette.
Men det får ikke Marianne Jelved til at uddele ros til finansministeren:
»Han snyder på vægten. For den skattelettelse giver ikke nær den effekt, at vi ændrer os inde i hovederne: Så vi holder op med at vælge fri tid frem for at arbejde – for fri tid er skattefrit,« siger hun.
»Jeg kan ikke bruge Thor Pedersens den der med, at bare der er en krone i overskud, så er alt vel. Det passer ikke,« konstaterer Jelved.
Og en ny plan – evt. sammen med Socialdemokraterne – gavner intet, påpeger hun:
»Det vil være fuldstændig lige meget. Udfordringen er den samme«.
Tidligere vismand, professor i økonomi ved Aarhus Universitet Claus Vastrup pointerer, at 2010-planen er en politisk aftale ikke en økonomisk plan:
»2010-planen viser en økonomisk målsætning, men det er en målsætning, der er politisk besluttet. Derfor er det den politiske tilgang og vurdering, der er afgørende,« siger Claus Vastrup, der understreger, at selv om målsætningen er en halvering af den offentlige gæld i 2010, er det ikke noget krav, at man betaler af i faste rater: »Der er ingen der siger, at man skal afdrage lineært. Man kan sagtens have et underskud i dag og et tilsvarende større overskud i morgen,« siger Claus Vastrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her