Læsetid: 2 min.

Tørnæs: Kritik er rent sludder

Gymnasielærerne mener undervisnings-ministeren med taxameterordninger og selvstyre på gymnasierne selv løber fra ansvaret. Ministeren afviser blankt
6. maj 2004

I regeringens udspil til kommunalreform skal gymnasierne flyttes fra amterne til staten i form af selvejende institutioner på taxameterordninger.
Gorm Leschly, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, mener ministeren dermed er i gang med at bedrive ansvarsforflygtigelse.
»Hun overlader ansvaret til det enkelte gymnasium. Politikerne skal kun tage ansvar ved finanslovsforhandlingerne. Det her er et frontalangreb på gymnasiernes kvalitet – de er måske blevet for populære i forhold til erhvervsskolerne,« siger Gorm Leschly, der frygter, at gymnasierne ikke får taxameter-bevillinger, der modsvarer kravene til uddannelsen.
Ulla Tørnæs afviser:
»Det er det rene sludder. Som om der kun er politisk kontrol i forbindelse med et amtsråd. Den politiske kontrol med mine gerninger er meget strengere end med amtsrådet. Der kan stilles spørgsmål til ministeren,« siger ministeren.
Formålet med udspillet er ifølge Ulla Tørnæs (V) at ligestille erhvervsskoler og gymnasium. Men både lærere og rektorer frygter erfaringerne fra erhvervsskolerne.
»Vi har set to ting ske, mens handelsskoler og tekniske skoler har haft taxameterordning og selveje. Dels en fusionsbølge, hvor skolerne bliver større og større. Dels at undervisningen bliver dårligere, fordi skolerne fokuserer på bundlinjen. Men det kan ikke være meningen at man skal tjene på undervisning,« siger Peter Kuhlman, formand for Rektorforeningen. Han mener at taxameterpengene skal være øremærket undervisning, hvis modellen skal fungere.

Rå konkurrence
Men Ulla Tørnæs mener ikke, erfaringerne fra erhvervsskolerne er negative – tværtimod fremhæver hun skolernes som dynamiske og vigtige lokale enheder:
»Det, vi lægger op til her, har intet med undervisningen at gøre. Det er en ændret styring af gymnasierne. Peter Kuhlmans nervøsitet er ikke begrundet. Tilsynet med gymnasierne opretholdes, og kravet til undervisningen er uændret og står i gymnasiereformen.«
Peter Kuhlman forudser, at en lang række gymnasier i fremtiden vil bukke under i en rå konkurrence om eleverne, fordi der ikke længere vil være regionale udvalg, der styrer fordelingen af eleverne i lokalområdet.
»Hvis politikerne kopierer erhvervsskolernes taxametermodel lukker 40-50 gymnasier landet over. Dermed vil færre unge få en uddannelse,« siger Peter Kuhlman, der kun kan acceptere en taxametermodel hvis elevernes fortsat spredes regionalt.
Ulla Tørnæs mener ikke de små gymnasier bliver truet i konkurrencen med de store by-gymnasier.
»Jeg understreger, at det også handler om at sikre gode vilkår for gymnasier i de tyndere befolkede egne. De små gymnasier skal udbyde minimum tre studieretninger, og det her handler ikke om at gymnasierne skal fusionere. Hvert gymnasium får en lokalt forankret bestyrelse, der får ansvaret for gymnasiet drift, også hvis gymnasiet skal lukke eller fusionere,« siger Ulla Tørnæs.
Selvejermodellen med taxameterfinansiering skal ifølge regeringens plan træde i kraft i 2007 men gymnasierne får en toårig overgangsperiode.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her