Læsetid: 4 min.

Tortur trives i bedste velgående verden over

Tortur er udbredt på trods af international kontrol
15. maj 2004

Tortureksperter er ikke overraskede over de detaljerede historier om mishandling, der fortsætter med at komme ud fra amerikansk ledede fængsler i Irak. Og jo mere der kommer frem, des mindre synes det at være en håndfuld sadisters eller afvigeres værk, men mere helt på linje med de sofistikerede teknikker inden for moderne tortur.
Ved behandlingscentret Medical Foundation for torturofre i London, hvor man har behandlet titusindvis af torturtilfælde i løbet af de seneste ti år, siger en af de ledende medarbejdere, Sherman Carroll: »Ideen om ’et par rådne æg i kurven’ holder ikke. Det ligner i stadig voksende grad en systematisk proces.«
»Og der har tydeligvis været bevidste forsøg på fra psykologernes side rent kulturelt at tilpasse teknikkerne til en muslimsk befolkning,« tilføjer han med henvisning til rapporterne om påtvungen nøgenhed, simuleret oralsex, tvungen masturbation og pyramider med nøgne mennesker, som alt sammen forekommer bevidst benyttet i forsøget på specielt at krænke tilhængere af islam.
Teknikkerne, der bygger mere på principperne om psykologisk desorientering end på at tilføje nogen fysisk smerte, blev først benyttet i Rusland og Kina efter Anden Verdenskrig. De omfattede ydmygelser, hætter, desorientering og berøvelse af søvn, varme, vand, mad og menneskeværdighed. KGB og det hemmelige kinesiske politi lærte disse teknikker videre til nordkoreanerne under Korea-krigen – i hvilken britiske krigsfanger blev underkastet de nye forhørsmetoder.
Den britiske efterretningstjeneste, der så hvor effektive de var, benyttede tilsvarende metoder i kolonistater som Kenya, Aden og Cypern. De blev også taget i brug i Nordirland. I 1970 berøvede en deling fra den britiske hærs efterretningstjeneste 12 IRA-mistænkte mad og søvn under afhøring. De 12 fik hætter over hovedet og blev tvunget til at læne sig mod en mur blot med fingerspidserne, mens der blev afspillet en skærende skinger hvinende lyd af ’hvid støj’.
Da hændelsen blev offentlig kendt, afsagde Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg kendelse om, at denne praksis var umenneskelig, nedværdigende og ulovlig.
I den periode, hvor Den Kolde Krig var hovedtruslen imod Vesten, mere end terrorisme var det, vendte man sig mod tortur. I 1984 vedtog FN Konvention mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller afstraffelse. Det internationale samfund, med det amerikanske udenrigsministerium i spidsen, iværksatte tiltag, der skulle kontrollere torturen. Udenrigsministeriet udgiver stadig årlige rapporter, hvor man i den seneste kritiserede følgende lande: Burma, Ægypten, Eritrea, Iran, Israel, Jordan, Libyen, Pakistan, Saudi Arabien, Tunesien og Tyrkiet.
Men i 1997 kom det frem, at USA benytter sådanne teknikker mod sine fjender. Dengang blev to forhørsmanualer fra CIA offentliggjort. De understregede teorien om, at frihedsberøvelse skulle forlænge chokket ved tilfangetagelsen gennem at nedbryde de ting på hvilke en fanges identitet beror – sammenhæng i omgivelser, vaner, udseende, forhold til andre. »Frihedsberøvelse skal planlægges,« stod der i den ene manual, »således at den øger fornemmelsen af at være afskåret fra noget som helst velkendt og trygt.«
Sidste juni benægtede præsident George Bush at USA benytter tortur, i Afghanistan, Guantanamo eller Irak. Men i denne uge indrømmede hans forsvarsminister, Donald Rumsfeld, at der benyttes søvnberøvelse, kostændringer og stressende stillinger. De mere opslidende teknikker skal godkendes af højerestående befalingsmænd, men alle er tilladt.
Siden er omkring 50 specielle ’tvangs-teknikker’ blevet introduceret i Irak efter generalmajor Geoffrey Miller forlod Guantanamo Bay for at overtage posten som amerikansk øverstkommanderende for militærfængslerne i Irak.
Nogle undskylder den hårdere linje og understreger, at man sætter grænsen ved direkte tortur. Menneskerettigheds-forkæmpere er uenige. »FN-konventionen siger, at tortur betyder ’enhver handling ved hvilken alvorlig smerte eller lidelse, hvad enten den fysisk eller psykisk påføres offeret,’ siger Sherman Carroll fra den medicinske stiftelse.
Sådanne teknikker virker ikke, siger kritikere. »Tortur fremprovokerer hallucinationer,« siger Sherman Carroll, »og tilståelser, som kan være usande.« Nogle er også bekymrede, fordi forhørsledere bevisligt er dårlige til at styre ’de graduerede niveauer for magtanvendelse’. Hvad der blev kaldt ’moderat fysisk pres’ var en gang tilladt i Israel og sikkerhedsstyrkerne endte med at torturere op til 85 procent af de af sikkerhedsgrunde tilbageholdte palæstinensere – tusindvis af dem – før Israels Højesteret i 1999 forbød f.eks. at ryste fanger, hætter, ’frø-gang’, ’stole-balance’ og søvnberøvelse.
Men ifølge Human Rights Watch er brugen af disse metoder øget i løbet af det seneste år og chefen for det firma, der er ansat af det amerikanske forsvar til at lede torturen af irakere i Abu Ghraib besøgte en israelsk ’anti-terror’ træningslejr på den besatte Vestbred tidligere i år.
Men amerikanske embedsmænd hævder, at tortur faktisk virker. Den ledende al-Qawda-mistænkte Abu Zubaydah afslørede under ’intensiv udspørgen’ detaljer om et komplot om bygningen af en ’beskidt bombe’. (En ’beskidt bombe’ kendes også som et radiologisk våben, der ved eksplosion spreder radioaktivt materiale, red.)

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her