Læsetid: 2 min.

Torturskandale koster USA dyrt

Amerikanske soldaters tortur af irakiske fanger kan blive dråben, der får det irakiske bæger til at flyde over, vurderer fremtrædende arabisk iagttager
1. maj 2004

Afsløringen af amerikanske soldaters tortur, voldtægt og nedværdigende behandling af irakiske fanger i Bagdads Abu Ghraib fængsel kan komme til at koste USA endog meget dyrt.
Det vurderer chefredaktør Abdel Barri Atwan fra det toneangivende arabiske dagblad Al-Quds i London efter den amerikanske tv-station CBS torsdag bragte billeder af torturen.
På optagelserne ses bl.a. en nøgen fange med elektriske ledninger monteret på kønsdelene, nøgne fanger stablet ovenpå hinanden som lig og en amerikansk soldat, der onanerer siddende overskrævs på en irakisk fange. Ifølge CBS er 17 soldater blevet suspenderet fra tjeneste, heriblandt en, som er ansvarlig for voldtægt af en 15-årig dreng.
Chefredaktør Abdel Barri Atwan vurderer, at skandalen kan blive afgørende for USA’s muligheder i Irak.
»Det her kan blive strået, der knækker den irakiske kamels ryg«, siger han med henvisning til de seneste meningsmålinger, der viser, at 53 procent af irakerne helt eller delvist støtter de væbnede angreb på koalitionsstyrkerne.
»Det bliver endog meget svært at vinde irakernes hjerter efter det her. Det påvirker alle muslimers ære og stolthed,«, siger chefredaktør Atwan og spår, at amerikanerne får ligeså store vanskeligheder med at skaffe opbakning uden for Irak.
»Amerikanerne har tabt kampen om den folkelige opinion både i Irak, i resten af den arabiske verden og i mange tredjeverdens lande.«
Det engelsksprogede dagblad Arab News, der udgives Saudi-Arabien, har samme vurdering:
»Det største tab for amerikanerne er deres ry – ikke blot i Mellemøsten, men i hele verden,« hedder det i avisens leder, der beskriver det amerikanske militær som en muskelsvulmende okse med en hjerne som en mus.«

Et mønster
Amnesty International understreger, at episoderne i Abu Graib fængslet langt fra er enestående.
»Vores omfattende undersøgelser i Irak tyder på, at dette ikke er en enkeltstående episode. Fanger har rapporteret om at rutinemæssig grusom, umenneskelig og nedværdigende behandling under anholdelse og fængsling,« erklærer Amnesty efter afsløringerne.
En af årsagerne er ifølge iagttagere, at mange sikkerhedsopgaver er udliciteret til private sikkerhedsfirmaer, der anslås at have op mod 20.000 mand i Irak.
CBS udpeger de to amerikanske vagtfirmaer Titan og CACI, der har stået for afhøringer af fanger i Abu Ghraib som medansvarlige for episoderne og citerer en af de suspenderede soldater for, at der fuldstændig manglende etiske spilleregler i fængslet, hvor syv vagter var ansvarlig for over 800 fanger.
USA har indrømmet, at mindst 10.000 irakere tilbageholdes af de amerikanske styrker i Irak.

Officiel fordømmelse
USA’s præsident, George Bush fordømte fredag mishandlingen af de irakiske fanger og lovede, at de skyldige vil blive straffet.
»Jeg nærer en dyb afsky for, at disse fanger er blevet behandlet, som de er blevet. Deres behandling er ikke et udtryk for det amerikanske folks natur. Det er ikke den måde, vi opfører os på i Amerika« sagde han og bebudede en nærmere undersøgelse af sagen.
CBS bragte på Pentagons opfordring først billederne med to ugers forsinkelse, og præsident Bushs talsmand indrømmede fredag, at præsidenten havde kendt til billederne »i nogen tid.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her