Læsetid: 2 min.

Uforsvarligt at sende irakere retur

DF kræver afviste irakere sendt retur, hvis danske soldater skal blive i Irak. Umuligt og uforsvarligt, lyder kritikken
14. maj 2004

Hvis Dansk Folkeparti skal bakke op om regeringens ønske om at forlænge de danske troppers mandat i Irak, skal muligheden for at sende irakere tilbage forbedres. Det gælder både for herboende irakere med opholdstilladelse, som frivilligt måtte ønske at vende tilbage, og for afviste irakiske asylansøgere.
»Vi har blandt andet stillet som krav, at der skal indgås en aftale med CPA og senere den nye irakiske regering om, at afviste irakiske asylansøgere kan sendes tilbage,« siger udenrigspolitisk ordfører Peter Skaarup (DF): »Vi ville selvfølgelig ikke tvangshjemsende til Falluja og andre usikre områder, men i store dele af Irak er det nu roligt nok til at vende tilbage.«
Ifølge UNHCR og Dansk Flygtningehjælp er det imidlertid både umuligt og uforsvarligt at sende afviste irakiske asylansøgere tilbage i øjeblikket.
»Tiden er slet ikke inde,« siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.
Hos UNHCR hersker der ingen tvivl om, at det strider mod enhver fornuft at begynde at sende afviste asylansøgere tilbage.
»Der er ingen form for modtagelsesfaciliteter i Irak, som ville kunne tage imod store grupper af tilbagevendte irakere. Ligesom der ikke er etableret nogen form for beskyttelse, overvågning eller integrationsaktiviteter,« siger Kiki Rodriguez, informationsmedarbejder i UNHCR’s Nordiske Kontor. Sikkerhedssituationen i Irak i øjeblikket er også alt for usikker.
Ifølge Kiki Rodriguez har både CPA, den amerikanskledede overgangsadministration, og Iraks indenrigsminister Samir Sumaidey bedt UNHCR om at appellere til omverdenen om at undlade at forhaste hjemsendelsen af afviste irakiske asylansøgere. Det vil sige, indtil det ikke ville udgøre en ekstra byrde for Irak at tage imod dem.
UNHCR’s opfordring til omverdenen er derfor at fortsætte med at give en eller anden form for midlertidigt asyl til alle irakiske asylansøgere – også dem, der er blevet afvist.
Hos Dansk Flygtningehjælp er der derfor tilfredshed med, at integrationsminister Bertel Haarder i øjeblikket undlader at tvangshjemsende irakiske asylansøgere. Sådan håber Dansk flygtningehjælp, at linjen bliver ved med at være.

Usikre områder
Hos Bertel Haarders egen partifælle, udenrigspolitisk ordfører for Venstre, Troels Lund Poulsen, er der imidlertid åbenhed at spore over for at forhandle med DF om kravet om hjemsendelse.
»Vi er åbne for at se på, hvad det er, Dansk Folkeparti ønsker,« siger han og understreger, at det er en del af at forhandle aftaler på plads. Men sådan ser Venstres regeringspartner, De Konservative, ikke på det.
»Det er en sammenkædning, som vi slet ikke kan være med til. Forlængelse af de danske troppers mandat og hjemsendelse af irakere har intet med hinanden at gøre,« siger udenrigspolitisk ordfører Gitte Seeberg (K).
DF har heller ingen forventning om, at deres krav går smertefrit igennem.
»Det vil nok udløse noget diskussion,« siger Peter Skaarup (DF) og understreger, at det i første omgang drejer sig om at skabe mulighed for, at dem, der gerne vil hjem, kan komme det.
»Men tvangshjemsendelser ville også være i orden,« siger Peter Skaarup.
Der er i øjeblikket 226 afviste irakiske asylansøgere i Danmark, som ikke ønsker at vende tibage, og 247, som gerne vil og nu venter på at komme hjem.

mej@nformation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her