Læsetid: 2 min.

UK og USA kræver immunitet for soldater i Irak

USA og Storbritannien kræver i FN-resolution immunitet for deres soldater, når irakerne overtager magten i Irak 1. juli.
26. maj 2004

Amerikanske og britiske styrker skal ikke kunne dømmes efter irakiske love selv efter 1. juli, hvor irakerne overtager magten i landet. Det fremgår af det udkast til en ny FN-resolution, som er formuleret af USA og Storbritannien i fællesskab.
Udkastet lægger op til, at soldater i koalitionen, som bliver i Irak efter 1. juli, kun er bundet af lovene i deres hjemlande og ikke af irakiske love. Formuleringen er bl.a. tilføjet, efter at tropperne i koalitionen har udtrykt frygt for, at de vil blive udsat for repressalier oven på torturskandalen i Abu Ghraib-fængslet. Ordningen vil være en videreførelse af den juridiske ordning, som har været gældende for soldaterne, siden krigen mod Irak blev indledt. Undtagelsen ventes at påkalde kritik og beskyldninger om, at koalitionen forsøger at undslippe retsforfølgelse af deres soldater.
Hidtil er for eksempel ikke en eneste britisk soldat blevet tiltalt for forbrydelser begået i Irak, om end der har været adskillige rapporter om drab på civile. Ifølge avisen The Scotsman er der dog ubekræftede forlydender om, at der nu rejses tiltale mod en unavngiven britisk soldat, efter at en irakisk civil døde under en arrestation foretaget af soldaten.

Dobbeltmoral
Det britisk-amerikanske resolutionsforslag ser ud til at lægge en dæmper på den kritik, der tidligere har lydt fra britisk side af USA’s modstand mod at underskrive Romtraktaten, der ligger til grund for Den Internationale Straffedomstol (ICC). Da en aftale, som den der nu lægges op til i Irak, blev vedtaget med de afghanske myndigheder i 2002, anklagede amerikanske diplomater Storbritannien for at være dobbeltmoralske.
Da USA i sidste uge forsøgte at hastegennemføre en afstemning i FN om endnu et års fritagelse for deres fredsbevarende styrker i forhold til ICC – der dog blev udskudt – lød der ingen kritik fra allieredes side.
Human Rights Watch kritiserer i skarpe vendinger det amerikanske forsøg på at ’liste’ en forlængelse af den meget omdiskuterede undtagelse igennem.
»Set i lyset af de seneste afsløringer i Abu Ghraib-fængslet, er det noget af et tidspunkt, den amerikanske regering har valgt at bede om særbehandling med hensyn til krigsforbrydelser,« siger Leder af Human Rights Watch’ folkeretskontor Richard Dicker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her