Læsetid: 2 min.

Universiteter ignorerer krav til formidling

Hensigterne bag den nye universitetslov om videndeling opfyldes sjældent. Det viser en ny undersøgelse af dansk forskning og dens betydning for fremtidens velfærd
1. maj 2004Fire ud af fem forskningsinstitutter stiller ikke krav til forskerne om, at de skal udveksle viden med erhvervslivet.
Det viser en undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Ingeniøren har gennemført. Dermed er de på kant med det nye formidlingskrav i universitetsloven.
»At fire ud af fem institutter ikke stiller krav om vidensdeling med erhvervslivet, er umiddelbart et højt tal. Der er ingen tvivl om, at der er en stor kulturforskel på institutterne i forhold til det at dele viden med det omgivende samfund. Skatteborgerne har ret til at vide, hvad forskerne laver,« siger Flemming Poulfelt, der er professor ved Handelshøjskolen i København og formand for Rektorkollegiets gruppe for forskningsformidling, til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Mangler midler
Undersøgelsen om koblingen mellem erhvervsliv og forskning er gennemført blandt 121 institutledere på de teknisk-, natur- og sundhedsvidenskabelige områder.
Nogle steder, nemlig på hvert femte institut, er der åbne døre til erhvervslivet til gavn for omstillingen af Danmark til et mere højteknologisk og konkurrencedygtigt samfund. Disse institutter peger på, at deltagelse i konferencer og projektsamarbejde med erhvervslivet f.eks. tæller som ‘formidling’.
Rektor på Københavns Universitet, Linda Nielsen, anerkender den nye opgave:
»Vi har pligt til at samarbejde og formidle viden, men har ikke fået ekstra midler. Hvis et institut vælger at gøre mere ved vidensudveksling, går det ud over forskningen. Dermed saver man den gren over, man sidder på, for så bliver der mindre viden at udveksle.«

Besværligt
Andre steder opfattes formidling i dag som besværlig: »Det er ikke karrierefremmende for en forsker at samarbejde med de mindre virksomheder. Min karriere afhænger af den forskning, jeg publicerer internationalt og de citater, jeg opnår,« siger professor Jesper deClaville Christiansen fra Institut for Produktion ved Aalborg Universitet.
Mange forskere må bruge fritid på at overføre teknologi og formidle viden til mindre virksomheder. Rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede, foreslår en ordning, hvor forskerne bruger 25 procent af tiden på undervisning, 25 procent på erhvervssamarbejde og 50 procent på forskning.
77 procent af institutlederne ser et potentiale for større samarbejde med de mindre virksomheder, som trænger til et teknologiløft. Inf.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu