Læsetid: 3 min.

USA bryder Folkeretten

Amerikansk nedskydning af en såret iraker er et klart brud på internationale konventioner, siger folkeretsjurister
6. maj 2004

Fra en helikopter har skarpskytter netop affyret adskillige skud mod en parkeret lastbil, hvor en person netop har forsøgt at skjule sig, da helikopteren åbnede ild første gang.
Da støvet letter venter soldaterne på bevægelse ved lastbilen. Den person, der før lå under lastbilen, ligger nu helt fri af den et par meter væk. Han bliver liggende, men bevæger sig. Soldaterne i helikopteren ser det: Fra de registrerer bevægelse, går der fem sekunder, så lyder en stemme: »Han er såret«. To sekunder efter siger en anden stemme: »Skyd ham, skyd på lastbilen og skyd ham.« Der affyres skud, og derefter er der ikke længere bevægelse.
Optagelserne stammer ifølge AFP fra 1. december 2003. Angrebet blev optaget fra helikopteren og billederne blev sendt til en officer på landjorden, der gav ordre til helikopterskytten i luften. Det er ud fra billederne svært at se om de tre personer, der bliver dræbt, er bevæbnede.
Det er det sidste drab, hvor den sårede iraker bliver skudt, mens han ligger på jorden, der af folkeretsjurister bliver opfattet som brud på den første Genèvekonvention.
Jens Elo Rytter er adjunkt ved det retsvidenskabelige institut på Københavns Universitet. Med det forbehold, at oplysningerne om optagelserne er sparsomme, så sker der efter hans vurdering en forbrydelse: »Min umiddelbare reaktion er, at der sker et klart brud på konventionen i det øjeblik, der affyres skud mod den sårede.«
Jens Elo Rytter henviser til den første Genève-konventions artikel 12 og 15, der begge handler om, hvordan man i krigssituationer er forpligtet til at behandle sårede og syge:
»Genèvekonventionen siger helt klart, at medlemmer af de væbnede styrker, der bliver sårede, skal beskyttes under alle forhold, og de stridende parter er desuden forpligtede til at opsamle de sårede og behandle dem. Når man sætter episoden op mod de regler, virker amerikanernes opførsel helt absurd,« siger han.
Jens Elo Rytter påpeger, at man skal være meget naiv, hvis man tror, at det er første gang en sådan overtrædelse finder sted: »Under krige sker der altid klare overtrædelser, men det ændrer ikke ved, at det er brud på internationale konventioner og derfor helt uacceptabelt.«
Det er især den pause, der er, fra det bliver konstateret, at personen på jorden er såret til skuddene falder, der får juristerne til at vurdere episoden som en forbrydelse.
Thomas Dyhr er folkeretsjurist og har skrevet speciale om Irakkrigen og folkeretten: »Man kan diskutere, om manden er ukampdygtig, men min vurdering af situationen er, at der går så lang tid, at det sker med fuldt overlæg, at der affyres skud mod en såret, og at der ikke er tale om en fortolkning, men et helt klart brud på Genèvekonventionen. Er man såret, er man ikke længere kombattant,« siger han.

Vigtige billeder
Det er vigtigt, at sådanne optagelser kommer frem, mener Frederik Harhoff, der er retschef ved FN’s krigsforbryderdomstol.
Også han udtaler sig med det forbehold, at det er svært at vurdere den konkrete situation. For ham er det mest afgørende, hvem offeret er: »Hvis det er en civil person, der skydes, er det vigtige billeder, for så er der jo tale om håndfast bevis for en krigsforbrydelse,« siger han. Men han påpeger, at hvis der er tale om en kombattant så er situationen en anden: »Selv om han er såret, kan han jo stadig være kampdygtig. Det er rigtigt, at Genèvekonventionen siger, at sårede skal beskyttes, men reglerne skal ikke være så fintmaskede, at en kombattant, der for eksempel er ramt i benet, men stadig kan affyre sit våben, skal samles op af amerikanerne, der så udsætter sig selv for livsfare,« siger han.
For ham er der ingen tvivl om, at optagelsen skal vises:
»Det er voldsomme billeder, men det er vigtigt, at vi ser dem, så vi kan vurdere om der er tale om en krigsforbrydelse eller om det er endnu en af krigens barske realiteter.«

Krigens hverdag
’Har du afstanden på ham?’
’Afstanden er indstillet’
’Skyd ham’
(skud affyres)
’Jeg fik ham!’
’Godt’
’Og den anden?’
’Skyd den anden’
(Skud affyres)
’Drej til højre – gå tilbage til lastbilen’
’Lastbilen, ok sir!’
’Er der bevægelse? Vent på bevægelse’
’Jeg ser ingen bevægelse... vent, der er én’
’Skyd ham’
(skud affyres)
’Der er stadig bevægelse... dér!’
’Han er såret ... ’
’Skyd ham ... og derefter bilen’
(skud affyres)
’Ok, sir’

Radiokommunikationen mellem skytten på en amerikansk kamphelikopter og en officer et ukendt sted i Irak. Angrebet fandt sted i december sidste år – de dræbte irakere var, ifølge fransk tv, ubevæbnede. Den franske tv-station Canal Plus viste videoklippet, som er optaget fra helikopteren, tirsdag aften. Dele af klippet kan ses på www.globalresearch.ca

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu