Læsetid: 3 min.

Yoghurt hitter

Den danske 10 procent drænede yoghurt kan smage fantastisk. Den er god at bruge i et hav af forskellige dressinger og dips – samt mange andre retter
29. maj 2004

Værs’go’ og spis
Der er det sidste halve års tid blevet lanceret flere faste danske yoghurter. Man har i mange år kunnet få typen som importeret græsk yoghurt. Det er en afdryppet eller drænet yoghurt med ca. 10 procent fedt, og den er fastere i konsistensen end almindelig yoghurt naturel. Den bliver også solgt som »flødeyoghurt«. Jeg er faldet pladask for den økologiske jersey yoghurt fra Thise, der sælges i Irma og helsekostbutikker. Indtil nu har den været forhandlet i spande med 800 ml, men vil fremover blive solgt i 500 ml beholdere. Der er sikkert også andre gode drænede yoghurter i handelen. Gå efter en smag, der er syrlig på en rigtig frisk måde – altså ikke bare sur.
Spis yoghurten til morgenmad på den klassiske måde som i Grækenland med honning og evt. nødder eller frisk frugt eller brug opskriften på vanillecreme som tilbehør til kage eller frugtsalat. Denne creme er også fin at komme i en bagt tærtebund sammen med friske jordbær.
Og så er der alle de mange muligheder for at lave dejlige krydderurtedressinger til salater, grillet kød og grøntsager eller ovnbagt fisk. Rør yoghurt med blandede, hakkede krydderurter. Eller smag den til med spidskommen, frisk revet ingefær eller citronskal. Eller klassikeren: med hvidløg til tzatziki.
Yoghurten kan også bruges i det varme køkken. Det er ikke svært at bage med yoghurt. Jeg har med held brugt den til Kvarkkage, som den vel ikke kan hedde mere, fordi kvark har skiftet navn til fromage frais. I dag hedder den altså Yoghurtkage og er en let sommerkage, der både kan spises lun og kold, gerne med frisk frugt eller bær. Det er lidt sværere, når yoghurten skal varmes i sovs og suppe, da den meget let skiller og bliver klumpet. Det kan undgås ved at røre mel i yoghurten, men det giver en noget tung jævning. Her er en opskrift på en tyrkisk inspireret suppe legeret med æggeblomme og yoghurt, som får en lettere og blødere viskositet – den må ikke koge efter at den er blevet legeret.

Yoghurtkage – 10-12 stykker
0,5 vanillestang
3 æg
2 dl lys rørsukker (175 g)
0,5 tsk groft salt
1 spsk citronsaft
1,5 dl hvedemel (100 g)
400 g fast yoghurt 10 %
2 dl piskefløde
50 g mandelsplitter eller
50 g soltørrede blåbær
1 klat smør til at smøre formen med
*Tænd ovnen på 175 grader. Flæk vanillestangen, og skrab kornene ud med en lille kniv. Kom dem i en skål med æg og sukker. Pisk det stift og skummende ca. 10 min. med en håndmikser eller røremaskine. Hæld citronsaft i, sigt mel igennem en si, og vend det forsigtigt i æggemassen med en dejskraber. Rør forsigtigt yoghurt og salt i. Vend letpisket flødeskum i dejen sammen med mandelsplitter eller soltørrede bær. Hæld dejen i en springform smurt med blødt smør.
*Bag kagen ca. 50 min. til kagen er lysebrun og gennembagt. Stik et lille træspyd eller en kødnål i midten af kagen. Der skal ikke være rå dej på. Kagen slår lidt revner i overfladen, når den er færdig.

Tyrkiskinspireret yoghurtsuppe med mynte –
ca. 4 portioner
1 dl aflange ris
1,5 l god fond eller bouillon
f.eks. af fjerkræ eller grøntsager
3-4 skiver brød
2 spsk olivenolie
1 bundt bredbladet persille
2-3 stilke frisk mynte
3-4 æggeblommer eller
2 bægre pasteuriserede æggeblommer
2,5 dl fast yoghurt 10 %
salt og friskkværnet peber
*Skyl ris i koldt vand i en si. Lad dem dryppe af og kog dem møre i velsmagende fond eller bouillon.
*Rist tørt brød skåret i terninger på en pande i olivenolie til de er gyldne på alle sider. Skyl og hak persille- og mynteblade og kom det i suppen.
*Leger suppen: Rør æggeblomme med yoghurt i en skål. Pisk en øse fuld kogende suppe i blandingen. Hæld straks blandingen tilbage i suppen under kraftig piskning. Suppen må ikke koge – tag den fra varmen. Smag suppen til med salt og friskkværnet peber. Server den straks med de ristede brødcroutoner.

Sød vanillecreme –
4-5 portioner
0,5 vanillestang
2,5 dl fast yoghurt 10 %
ca. 3 spsk flormelis eller
2 spsk flydende honning
*Flæk vanillestangen, og skrab kornene ud med en lille kniv. Kom det i en skål med yoghurten. Smag til med flormelis eller honning.

Peberdressing/dip –
4-5 portioner
2,5 dl fast yoghurt 10 %
2-3 tsk syltede grønne peberkorn (Madagaskar-peber)
1 lille bundt bredbladet persille
masser af friskkværnet
hvid og sort peber
lidt salt
*Rør dressing af yoghurt og fint hakkede syltede peberkorn. Tilsæt friskhakket persille og smag til med salt og friskkværnet peber.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu