Læsetid: 3 min.

72 procent af irakerne: USA er besættere, 28 procent af irakerne:USA er befriere

Irakernes tillid til amerikanerne når hidtil uset lavpunkt, viser ny menings-måling
30. juni 2004

Irakernes tillid til at fremtiden tegner lysere uden diktatoren Saddam Hussein ved magten, er faldet markant over de seneste måneder. Et markant flertal på næsten 60 procent af befolkningen mener nu, at invasionen af deres land var forkert, viser en ny meningsmåling foretaget af det britiske Oxford Research International. Den forrige meningsmåling fra februar viste, at kun 39 procent den-gang mente, at invasionen af Irak var forkert.
Af de 3.002 adspurgte irakere mener 56 procent, at deres liv vil være bedre om et år – hvilket er faldet fra 71 procent i februar – og et flertal på 55 procent af irakerne ønsker nu de udenlandske tropper ud af Irak.
Det er især de voldsomme angreb på Falluja og andre hellige byer samt torturskandalen i Abu Ghraib-fængslet, der har fået tilliden til at falde – 33 procent af de adspurgte svarede, at deres syn på koalitionsstyrken er blevet mere negativ inden for de seneste to måneder og angav især disse to grunde til dét. Flere end 80 procent svarede, at de ikke har nogen tillid til amerikanske eller britiske styrker, som 72 procent af dem vælger at benævne ’besættere’ eller ’udplyndrere’, mens 28 procent kalder dem ’befriere’ eller ’fredsskabende tropper’.

Delte meninger
Den nye meningsmåling blev foretaget mellem den 19. maj og 14. juni og blev offentliggjort i forbindelse med overdragelse af magten til den midlertidige irakiske regering i går. Meningsmålin-gen viser også, at 50 procent af irakerne mener, at Irak det næste års tid har brug for en stærk leder, mens tilsvarende 50 procent mener, at indførelsen af demokrati bør være landets topprioritet.
Disse synspunkter genlyder også fra almindelige irakere efter magtoverdragel-sen.
»Bare se på vores historie. Vi har behov for kontrol,« siger 32-årige Ahmed Kamal, der er ministeriel embedsmand, til The Telegraph.
Hans bror, Sarmad Kamal, mener, at Irak nu har behov for »en folkevalgt regering«, og at demokrati kan bringe fred og ro, når befolkningen føler, at den bliver lyttet til.
Selve magtoverdragelsen blev mødt med blandede følelser og grader af optimisme.
»Dette er første gang, jeg har mærket duften af frihed, siden amerikanerne kom,« siger 47-årige Kadim al-Obeidi til avisen.
En kollega ser knap så positivt på det: »Jeg er ligeglad med suverænitet. Vores lønninger er lige faldet.«
En hel del irakere mangler dog grundlæggende tillid til den nye regering og til, at amerikanerne reelt har sluppet grebet om landet.
»Det hele er en stor vittighed. Den nye regering har ingen reel autoritet. Ingen irakere vil få magten, før amerikanerne forlader landet,« mener den 40-årige skolelærer, Assad Khadim.
Hans fortolkning bakkes op af irakiske politikere og analytikere, som tv-stationen al-Jazeera har interviewet.
»Der har måske været en overdragelse af dokumenter, men ikke en overdragelse af
suverænitet,« mener formanden for den irakiske oppositionsgruppe, Irakisk Demokratisk Kongres, Jawdat al-Ubaid. »Regeringen vil ikke være uafhængig, så længe der er en udenlandsk hær i landet. Det er et godt skridt, det korrekte skridt, men det er ikke nok.«
Professor fra Det Irakiske Akademi i Bagdad Hani Ashur er enig i, at der med omkring 150.000 udenlandske soldater i landet ikke kan være tale om »reel uafhængighed«, og han mener, at den midlertidige regering har et troværdighedsproblem: »Blandt almindelige irakere er der ikke megen tillid til regeringen. Som de ser det, er der ingen forskel på regeringen og de amerikanske besættelsesmyndigheder,« siger han.
Ifølge meningsmålingen tror et flertal på 54 procent af irakerne dog, at sikkerhedssituationen vil blive forbedret efter magtoverdragelsen, og hele 76 procent tror, at landet vil blive endnu sikrere, efter at en valgt regering tager over i januar 2005.
»Du skal se, sikkerhedssituationen vil blive forbedret. Og vi vil også få mere benzin,« siger en optimistisk forretningsmand, Hussein Khudair, til The Telegraph fra en benzinkø i Bagdad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her