Læsetid: 3 min.

Advokater på vej ud af retssale

Læger, it-folk, revisorer og ejendomsmæglere kan være på vej til at afløse advokater i civile sager. Men erfaringer fra nabolande skræmmer
18. juni 2004

En broget skare af eksperter kan være på vej til at afløse advokaterne i landets retssale. Justitsminister Lene Espersen (K) har netop nedsat et udvalg, som skal se på det monopol, som advokater i dag har på at repræsentere borgerne i civile sager.
Fremover kan læger, revisorer,
it-eksperter og andre faggrupper komme til at repræsentere borgere – alt afhængigt af, hvad sagen drejer sig om, vurderer tidligere formand for Folketingets retsudvalg og formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist.
Blandt advokater vil der være bred forståelse for, at det gamle monopol står for fald, vurderer han. Men advarer samtidig om en potentiel fare ved at åbne for nye faggrupper:
»Det kan være en tikkende bombe – det gælder om at passe meget på. Der kan komme folk ind med en ekspertviden, men som helt lader retsplejen glide i baggrunden. Og så løber de sig nogle alvorlige staver i
livet. Og så vil det gå ud over kunderne – for de taber sagen,« siger advokat Bjørn Elmquist.
Både Sverige og Finland har i årevis åbnet for andre faggrupper til at føre borgernes sager. Og en rapport fra den finske regering har for nylig rejst alvorlig tvivl om den ordning. Præsidenten for den finske Højesteret har betegnet ordningen som »en fjende af kvalitet«.
Derfor opfordrer generalsekretær i Advokatrådet Henrik Rothe også regeringen til at gå varsomt frem:
»Det, der kan gå galt, er, at vi får forkerte domme. Simpelthen,« siger generalsekretæren.

Vilde advokater
Justitsminister Lene Espersen understreger, at reglerne, der giver advokaterne mødemonopol i civile sager, er 20 år gamle, og at der derfor skal ses på området med friske øjne.
Og formanden for Folketingets retsudvalg ser positivt på at bryde advokaternes monopol:
»Det er en gammel ordning, vi har, og det er vigtigt at se på det hele med friske øjne. Det kunne f.eks. lige så godt være en revisor i nogle sager,« siger Anne Baastrup (SF).
Hun vil lade det være op til dommeren i sagen at afgøre, om borgeren må skrotte advokaten og i stedet lade en anden føre sagen. På den måde kommer dommeren til at garantere for retsikkerheden, mener hun.
I Sverige har bruddet med advokaternes monopol kun haft en begrænset virkning. Men i Finland har de nye juridiske konsulenter fået tilnavnet »vilde jurister« på grund af de uheldige erfaringer. Alligevel er hverken Advokatrådets generalsekretær eller formanden for Retspolitisk Forening afvisende over for regeringens planer:
Hvis regeringen åbner for andre faggrupper, kan det også få en gavnlig effekt, vurderer Bjørn Elmquist. I dag eksisterer et gråt marked, hvor andre faggrupper tilbyder juridisk rådgivning. Borgerne tror, at de får hjælp af en advokat. Og hvis rådgivningen ikke er i orden – så rammer den uheldige omtale hele advokatstanden, fordi borgeren tror, han har fået hjælp af en advokat, siger Bjørn Elmquist: »Derfor vil det være godt, hvis der bliver ryddet op i reglerne. Men det er ikke nok bare at ophæve advokaternes møderet. Og så sætte punktum.«
Henrik Rothe, Advokatrådet, siger:
»Det er ikke planer, der får os til at løbe skrigende væk. De regler er jo ikke skabt for at beskytte advokaternes indtjening, men er skabt for at gavne publikum og sikre et effektivt retsvæsen. Nu vil vi lytte til, hvad brugerne siger«.
Et fagudvalg med Højesterets præsident, Jacques Hermann, i spidsen skal nu udarbejde et forslag til nye regler. I udvalget er også Forbrugerrådet og en række forskellige brancher repræsenteret.
Det er i dag tilladt for borgere at repræsentere sig selv i civile sager. I så fald vejleder dommeren de såkaldte selvmødere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her