Læsetid: 3 min.

Afslutning i valgløfternes tid

Den konstante valgkamp er en ny tendens i dansk politik – den kom klart til udtryk i Folketingets sidste debat
4. juni 2004

Der er garanti for tyk retorik og floskler, når Folketinget holder afslutningsdebat.
Således var dagen i går in-gen undtagelse – tag følgende eksempler:
»Dansk Folkeparti (DF) burde omdøbes til Dansk Fyldepensparti, fordi partiet helt ukritisk kigger efter den stiplede linie nederst på papiret hver gang VK-regeringen præsenterer en aftale.«
Citat Frank Jensen (S).
»Regeringens panikpakke – skattelettelserne – er et spinkelt håb om at skaffe flere job som bilsælgere og golfcaddies, til gavn for de rige.«
Citat Line Barfod (Enh.).
»Vælgerne skal berede sig på en reprise af skattestigninger, hvis Lykketoft bliver statsminister.«
Citat Pia Christmas-Møller (K).
»Tak for Søren! Der kom håndtasken vist.«
Citat Jens Rohde (V) som svar på Marianne Jelveds ønske om at installere løgndetektor på talerstolen.
På sin vis var Folketingets afslutning helt normal. Og så alligevel ikke, for på flere punkter var debatten afgørende forskellig i forhold til samme debat sidste år.
Tag bare statsministeren selv. Sidste år var afslutnin-gen så blodfattig, at Anders Fogh Rasmussen forbavset måtte opfordre oppositionen til at komme op af hængekøjen og i det mindste gøre et forsøg på at angribe regeringens politik.
Det behøvede han ikke i går.

Jeg har et løfte
Folketingets afslutning havde først og fremmest overskriften »valgkamp«.
»Constant campaigning« hedder det begreb, som længe har været gældende i amerikansk og britisk politik. Hver dag er valgkamp, således forbedres chancerne for at vinde, er filosofien bag.
Der har sådan set længe været hjemlig valgkamp, men skulle nogen have været i tvivl, så indeholdt Anders Fogh Rasmussens tale en status over den kontrakt med vælgerne, som hjalp Venstre til valgsejr i 2001.
»Vi lovede,« begyndte Fogh sine seks kapitler. Og nævnte derefter regeringens valgløfte – og dernæst resultatet:
*Forbedringer af sygehusene. Bevillingerne er forhøjet med 2,3 mia. kroner og ventelisterne afkortet med en fjerdedel på vigtige områder.
*Bedre forhold for ældre. Frit valg af hjemmehjælp og ældreboliger og 500 millioner kroner til hjemmehjælp er gennemført.
*Bedre barsel. Et års fleksibel barselsorlov er gennemført.
*Stram udlændingekurs. Antallet af asylsøgere og familiesammenføringer er halveret.
*Mere straf. Højere straf for vold og voldtægt vedtaget og skærpet kamp mod narko og rockere.
*Skattestop. Har nu holdt i 919 dage, oven i er kommet skattelettelser.
»Vi gav præcise løfter på de seks områder før valget. Det, vi lovede, har vi holdt. Og vi har taget yderligere skridt fremad på de seks områder,« konstaterede Anders Fogh Rasmussen.
Han lovede at gennemføre reformer af velfærdssamfundet for at tage højde for det faldende antal erhvervsaktive danskere:
»Vores velfærdssystemer skal i højere grad målrettes de grupper, der har mest behov for hjælp. De skal understøtte størst mulig deltagelse på arbejdsmarkedet,« sagde Anders Fogh Rasmussen uden at have præcise bud på reformer.

Bagsiden af regeringen
Statsministerens tale blev angrebet af en opposition, der var mere skarp end længe.
Kritikken af regerin-gen viste, hvad oppositionen gerne vil have en kommende valgkamp til at dreje sig om.
Socialdemokraterne angreb især regeringens økonomiske kurs og Foghs tale om skattelettelser til gavn for danskerne:
»Sikke noget vrøvl. 1,7 millioner mennesker er slet ikke inviteret med til regeringens forbrugsfest. Ingen med indkomster på 20.000 kroner får del i den. Og dem er der ganske mange af skal jeg hilse og sige,« sagde politisk ordfører Frank Jensen (S).
Den radikale partileder, tidligere økonomiminister Marianne Jelved, hæftede sig ved, at skattelettelserne er til skade for fremtidige generationer:
»Trods skattestop så fosser pengene alligevel ud af statskassen. Gæld spiller ingen rolle for her-og-nu regeringen,« sagde Jelved.
Også VK-regeringens udlændingepolitik er en torn i øjet på Det Radikale Venstre. I dag tager Danmark to procent af det samlede antal asylsøgere til EU – samme andel som i 1990, fortalte den radikale leder.
SF’s partiformand Holger K. Nielsen kunne helt enkelt ikke genkende statsministerens beskrivelse af virkeligheden.
Han mindede om, hvordan tidligere borgerlige statsminister Poul Schlüter blev kaldt for en parfume-sælger, og at Anders Fogh Rasmussen »slægter ham på«.
»Det er et skønmaleri uden lige. I næsten alle meningsmålinger har regeringen mistet sit flertal. De økonomiske vismænd kritiserer regeringens politik sønder og sammen. Man har spundet sig ind i en Irak-krig, som selv statsministerens tidligere støtter nu undsiger. Og en række ministre har opført sig så kluntet, så man spekulerer på, hvornår de får fyresedlen,« sagde Holger K. Nielsen.
Socialdemokraternes Frank Jensen, der flere gange sammenlignede Fogh Rasmussen med Hans Scherfigs lektor Blomme afsluttede sin tale:
»Lektor Blommes skæbne kender vi alle – den blev afgjort af et maltbolche. Jeg håber, at danskerne bruger mindre drastiske midler og afsætter Fogh ved næste valg«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her