Læsetid: 2 min.

Arven går til de rige ældre

Ny undersøgelse kaster lys over en ukendt milliardstrøm i velfærdssamfundet – arven. Vi arver senere i livet, og de rigeste arver mest. Overvismand foreslår en forhøjelse af arveafgiften
28. juni 2004

Vi bliver ældre og ældre – og det gør vores arvinger også. De store arvebeløb udbetales i dag til aldersgruppen mellem 50 og 70 år, og folk med høje indkomster arver mest. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har foretaget for Ugebrevet A4. 19 procent af de 50-70-årige – det vil sige næsten hver femte – har arvet inden for de seneste fem år. Og for mange drejede det sig om rigtig mange penge. Hver tredje arvede mere end 100.000 kroner.
»Det er først og fremmest de velkonsoliderede, der får del i arv. Arvestrømmene er med til at fastholde ulighederne i samfundet,« siger overvismand Peter Birch Sørensen.
Han tilføjer: »Arv kan også være med til at udjævne. For eksempel hvis forældrene vælger, at børnene med svagest økonomi skal arve mest. Men der er ikke noget, der tyder på, at det fungerer på den måde.«
Undersøgelsen viser, at de store arvebeløb især tilfalder folk med høje indkomster og gode job. Således har en højere funktionær tre gange større sandsynlighed end en ufaglært arbejder for at arve over 100.000 kroner.
De økonomiske vismænd foreslår en højere arveafgift, som kan finansiere lavere skat på arbejde.
På Christiansborg er det især SF, der tager tråden op fra vismændene. Højere arveafgift er et af partiets forslag til, hvordan enderne i velfærdssamfundet skal mødes frem mod 2010. Konkret foreslår folkesocialisterne, at arvebeløb på over en halv million kroner pålægges en ekstra afgift på 15 procent, så der skal betales i alt 30 procent i afgift, når børn arver fra forældre:
»Vi vil ikke ramme alle, men dem, der arver meget. A4’s undersøgelse er et ekstra argument for at gøre noget. Vi kan se, at arv ikke i så høj grad tilfalder børnefamilierne, som ellers har mest brug for det. En højere arveafgift vil både sikre en bedre social fordeling og en bedre fordeling mellem generationerne,« siger Morten Homann, der er skatteordfører i SF.
Forslaget afvises dog af skatteminister Svend Erik Hovmand (V). Han henviser til regeringens skattestop og mener, at højere afgifter kan tvinge de efterladte til at sælge ud af indboet:
»Det er et meget voldsomt indgreb i privatsfæren,« siger skatteministeren.
Arveformuerne er vokset kraftigt det seneste årti på grund af de stigende huspriser. Arveeksperter har tidligere anslået, at der årligt overføres milliarder kroner i arv.
Heller ikke de radikale er meget for vismændenes forslag. Partileder Marianne Jelved smækker ikke døren helt i, men det skal i givet fald ske som led i en omfattende ændring af hele skattesystemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her